Katastrofalno vođenje epidemije od strane Ministarstva zdravlja uzima danak
Demokratska partija socijalista

Komisija za zdravstvo DPS-a ocijenila

Katastrofalno vođenje epidemije od strane Ministarstva zdravlja uzima danak

Loš rad Ministarstva zdravlja i katastrofalno vođenje epidemije uzima danak. Skoro svaki dan bilježimo dvocifren broj umrlih i nastavljamo da nižemo crne rekorde. Od danas je Crna Gora na 4. mjestu u svijetu po broju umrlih u odnosu na broj stanovnika, poručeno je danas u saopštenju Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista.

U bolnicama je kako se navodi u saopštenju najveći broj pacijenata od 28.9.2021.

"Udio pozitivnih nalaza na dnevnom nivou ne pada ispod 15%. “Masovna” vakcinacija tapka u mjestu. Dug Fonda za zdravstvo je preko 40 miliona eura sa daljim trendom rasta. COVID propusnice izdate u Crnoj Gori nijesu priznate u Evropi pa smo još uvijek daleko od EU COVID pasoša. Građani Crne Gore na Kipar ne mogu ući ni sa potvrdom o vakcinaciji već moraju u karantin. Zaposleni u Institutu Igalo najavljuju štrajk. Građani Kolašina protestuju zbog nastavka političkog revanšizma. Premijeru navodno nastavljaju da rastu antitijela dok on čvrsto ostaje jedini deklarisani antivakser među šefovima vlada u Evropi. O tome strani mediji izvještavaju sa nevjericom. Mediji pišu kako se građani očigledno prerano brišu sa spiska oboljelih ali niko iz ministarstva to ne demantuje. Spisak je predug i nije konačan", nabrojili su probleme iz DPS-a.

Međutim, ono što kako poručuje posebno zabrinjava je odnos menadžmenta zdravstvenih ustanova prema ljekarima i zdravstvenim radnicima koji su najsvetliji dio dosadašnje borbe sa COVID-om.

"Zbog loše organizacije rada direktori ustanova upućuju ljekare i medicinske sestre na radna mjesta za koja nijesu kvalifikovani niti imaju licencu za rad. Radi se o direktnom kršenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika Ljekarske komore Crne Gore što izaziva nesigurnost i nezadovoljstvo kod ljekara i medicinskih sestara. Zdravstveni radnici se u ovoj situaciji osjećaju izigranim i pravno nezaštićenim posebno ako bi došlo do kritičnih situacija koje bi zahtijevale naknadno vještačenje rada. U cilju prikrivanja svog neznanja i loše organizacije direktori zdravstvenih ustanova, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, upućuju ljekare na nova radna mjesta bez ikakvog pisanog rješenja. Ovo će sigurno biti i predmet buduće analize provjere kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama", zaključili su iz DPS-a i zatražili od vlasti da se sa ovakvom praksom odmah prekine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.