Vulkan Etna se aktivirao, vlasti upozoravaju na oprez zbog pepela na ulicama
Foto: Boris Behncke / facebook)

Vulkan Etna se aktivirao, vlasti upozoravaju na oprez zbog pepela na ulicama

Zbog debelog sloja pepela koji izbacuje vulkan Etna, a koji se nataložio na ulice i krovove kuća Katanije i okoline, lokalne vlasti upozoravaju na oprez.

Naime, kako su naveli, ulice su klizave i opasno se ići kolima i pješice, javlja agencija Agi.

U četvrtak uveče je vulkan izbacivao lavu u visinu do hiljadu metara, a dim i vulkanski materijal su se popeli u atmosferu na visinu od 6,5 kilometara.

Civilna zaštita Katanije, glavnog grada regije-ostrva Sicilija, pozvala je građane da ne izlaze iz kuća ili ako su napolju da nose zaštitne maske, jer je pepeo koji je posljedica najnovije erupcije vulkana, štetan za respiratorne organe.

Zbog pepela na kratko je bio zatvoren i aerodrom blizu grada Katanija.

Etna je najveći aktivni vulkan u Evropi. Najnovija erupcija je uslijedila samo 48 sati nakon posljednje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.