Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Dan Roma

"Država uradila mnogo da poboljša položaj Roma u društvu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore Isenu Gašiju uz najbolje želje za dalji uspjeh i blagostanje svih pripadnika Romske zajednice u Crnoj Gori.

Đukanović je podsjetio da se današnji praznik slavi istovremeno sa 50. godišnjicom Prvog svjetskog kongresa Roma, koji je označio početak snažne kolektivne afirmacije Roma u svijetu.

"Uprkos kontinuiranim naporima, Romi u Crnoj Gori i brojnim drugim zemljama, i dalje se nepravedno suočavaju sa višestrukim predrasudama, diskriminacijom i nejednakostima u ostvarivanju svojih prava i sloboda. Socijalna inkluzija, borba protiv segregacije i stigmatizacije nastavljaju da budu snažni izazovi romskoj jednakosti u najrazvijenim demokratskim društvima, jednako kao i crnogorskom. Pandemija Covid-19 je takve nejednakosti samo dodatno ogolila, a ranjive učinila još podložnijim teretu zdravstvene, socijalne i ekonomske krize"; kazao je Đukanović u čestitki.

U proteklim godinama, kako navodi država je ostvarila puno toga da unaprijedi položaj Roma, smanji društveni jaz, i bolje osigura pristup pravima, kreirajući time preduslove za izvjesniju perspektivu poboljšanja kvaliteta života Roma u našoj zemlji.

Posebno vidljiv napredak država je ostvarila za najmlađe članove zajednice u oblasti obrazovanja, kao fundamentu ukupnog razvoja svake zajednice i pojednica.

"Uvjeren sam da će Crna Gora kroz dalju primjenu inkluzivnih politika i strateški pristup, nastaviti da se djelotvorno nosi s izazovima razvoja otvorenog i inkluzivnog društva jednakosti, čiji su Romi i Romkinje integrisani, uvaženi i vrijedni članovi. Taj put, jednako kao i evropski put kojim Crna Gora nepovratno korača, je dug i nimalo lak. Ipak, vjerujem da alternativa najvišim demokratskim vrijednostima ne postoji, i da ćemo zajedno dostići cilj koji će značiti i visoko kvalitetniji život za sve nas", poručio je Đukanović.

Ovaj dan je i prilika da da se istakne jedinstven doprinos koji Romska zajednica daje kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom multietničkom i građanskom biću.

"Da podržimo Vaš rad i podstaknemo dalji napredak. Sa željom da istrajete u očuvanju svog identiteta - kulture, jezika, običaja i drugih osobenosti koji ga čine izuzetnim, a Crnu Goru bogatijom, kao i da istrajete na poboljšanju ukupnog statusa romske populacije u Crnoj Gori, i tome nastavimo zajedno da doprinosimo, još jednom Vam čestitam Svjetski dan Roma", zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.