Ova namirnica ima antibakterijsko djelovanje: Sprečava bore, ubrzava mršavljenje...
Ilustracija

Ova namirnica ima antibakterijsko djelovanje: Sprečava bore, ubrzava mršavljenje...

Istraživanja su pokazala da zbog visokog procenta lauronske kiseline ima i antivirusno i antibakterijsko djelovanje, pa jača imunitet.

Kokosovo ulje je jestivo biljno ulje koje nastaje cijeđenjem osušenog mesa kokosovog oraha. Bogato je zasićenim masnim kiselinama, pa se kao i kod ostalih vrsta ulja, preporučuje njegova ograničena konzumacija.

U 100 grama kokosovog ulja nalazi se čak 860 kalorija. Ipak, mnogi tvrde da je riječ o namirnici koja podstiče mršavljenje, snižava nivo lošeg holesterola i sprečava kardiovaskularne bolesti kada se koristi u umjerenim količinama.

Razlog za to su njene srednjelančane masne kisjeline koje se lako apsorbuju u organizam, podstiču rad metabolizma i sagorijevanje kalorija.

Istraživanja su pokazala da zbog visokog procenta lauronske kisjeline kokosovo ulje ima i antivirusno i antibakterijsko djelovanje, pa jača imunitet.

Kokosovo ulje u kozmetici

131413shutterstock262249445ff

Kokosovo ulje je nezaobilazni sastojak brojnih kozmetičkih preparata – od gelova za tuširanje, preko losiona za njegu kože do maski za kosu i preparata za sunčanje.

Ono omekšava kožu, osigurava joj preko potrebnu elastičnost i sprečava nastanak bora. Neki tvrde i da je efektno oružje u borbi protiv podočnjaka. Dovoljno je u svoju rutinu uvrstiti nanošenje male količine ulja na predio ispod očiju da biste uživali u svežijem izgledu.

Mazanje kokosovim uljem smanjuje nastanak celulita i strija, a može da se koristi i kao prirodno sredstvo za brijanje dlačica.

Kokosovo ulje je izvrsno i za kosu. Umasirajte ga kao masku na ispucale vlasi, obmotajte peškirom i ostavite da djeluje preko noći.

Sjutradan operite kosu i uživajte u sjajnoj kosi. Ulje možete da nanesite i na tjeme kao prevenciju protiv peruti. Uz to pojačava rast kose i čvrstinu vlasi.

Kokosovo ulje u kuhinji

Iako ta namirnica nije tradicionalna u domaćem kulinarstvu, sve se češće koristi u kuhinji i na našim prostorima. Hladno cijeđeno kokosovo ulje u krutom stanju možete da namažete na hljeb umjesto maslaca.

Termostabilno je i preporučuje se za prženje i pečenje hrane, ali i kao dodatak za izradu namaza, smutija, kolača i sličnih slanih i slatkih jela. Drugim riječima, možete da ga koristite u receptima umjesto drugih biljnih ulja.

Povrh svega, riječ je o namirnici koja poboljšava probavu, a doprinosi i zdravlju usne šupljine. Ako imate problema s plakom ili neprijatnim zadahom, stavite jednu kašiku kokosovog ulja u usta, grguljajte je nekoliko minuta pa ispljunite.

 

Stil / zadovoljna.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.