Država refundira bolovanja zbog koronavirusa, do sada bilo 229 izostanaka sa posla
Ilustracija

Zakon o obaveznom osiguranju

Država refundira bolovanja zbog koronavirusa, do sada bilo 229 izostanaka sa posla

Među 372 uzorka koja su upućena na analizu, laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) potvrdile su do juče poslijepodne prisustvo novog koronavirusa u 59 slučajeva. Ukupan broj aktivnih slučajeva Covid-19 u Crnoj Gori trenutno je 1.618.

U zdravstvenom sistemi liječi se 141 pacijent, od čega njih 17 sa teškom kliničkom slikom. Šest pacijenata zavisno je od neke vrste respiratora.

Zbog korone 229 bolovanja

Od 15. marta, odnosno početka “prvog talasa” koronavirusa u Crnoj Gori, do sada je 229 lica koristilo pravo na bolovanje zbog karantina, nadzora, izolacije ili po osnovu dijagnoze “B97.2”, odnosno Covid-19, kazali iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), prenose "Vijesti".

Zaposleni koji su spriječeni da obavljaju radne zadatke jer je kod njih potvrđen pozitivan nalaz na novi koronavirus, za vrijeme bolovanja imaju pravo na isplatu cijele zarade, dok će oni koji su sa posla izostali jer su stavljeni pod nadzor ili su u karantinu, dobiti 70 odsto zarade. V. d. pomoćnica direktora Sektora za zdravstveno osiguranje Vukosava Pejović podsjetila je da su ta prava propisana Zakonom o obaveznom osiguranju, a da su među razlozima za bolovanje za koje se ima pravo na nadoknadu - stavljanje pod zdravstveni nadzor, karantin, ako su izolovani kao kliconoše, kao i pojava zaraze u domaćinstvu.

Pejovićeva je objasnila i da do 60 dana bolovanja naknadu zarade obračunava i isplaćuje poslodavac, dok naknadu poslije isteka 60 dana, poslodavac obračunava i isplaćuje, a Fond refundira isplaćena sredstva.

“Naknada zarade određuje se najmanje u visini od 70 odsto od osnova za naknadu, dok poslodavac može kolektivnim ugovorom utvrditi veći iznos od 70 odsto”, kazala je ona, dodajući da 100 odsto naknada zaposlenom i osiguraniku pripada ako je potvrđena bolest ili stanje koji su obuhvaćeni propisima, što karantinske bolesti poput Covid-19 jesu.

“Lica koja su pozitivna na koronavirus (Covid-19) i imaju medicinski izvještaj o liječenju, imaju pravo na naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad u visini od 100 odsto od osnova za naknadu, s obzirom na to da je virus prepoznat kao karantinska bolest. Lica koja su stavljena pod zdravstveni nadzor ili se nad njima sprovodi karatin, imaju pravo na privremenu spriječenost za rad po ovom uzroku, a pripada im naknada zarade u visini od 70 odsto. Izabrani doktor može da im utvrdi privremenu spriječenost za rad na osnovu rješenja o stavljanju lica u samoizolaciju ili u karantin, ili ukoliko se radi o samoizolaciji lica koja su bila u kontaktu ili se sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa”, kazala je Pejović, prenose "Vijesti".

FZO je od 15. marta zbog različitih razloga koji su u vezi sa epidemijom novog koronavirusa, za 229 osiguranika odobrio ukupno 3.944 dana bolovanja.

“Nemamo podatke o trajanju pojedinačnih broja po slučaju. Prosječan broj dana po osiguraniku je 17,22 dana”, kazali su iz Fonda, prenijele su "Vijesti".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.