Apelacioni sud potvrdio presudu Čujoviću i Boškoviću
Apelacioni sud Crne Gore

Žalbe advokata odbijene

Apelacioni sud potvrdio presudu Čujoviću i Boškoviću

Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda kojom je Nebojša Bošković osuđen na tri godine i pet mjeseci, a Miloš Čujović na pet i po godina za kriminalno udruživanje i milionsku prevaru.

Istom presudom Nataša Golović dobila je šest mjeseci nanogice zbog sumnje da im je pomogla u prevari, potvrdio jadvokat Ratko Pantović, prenosi Pobjeda.

Prvostepenu presudu je 5. decembra prošle godine donijela sutkinja Višeg suda Vesna Moštrokol.

Apelacioni sud nije uvažio žalbu advokata Dragoljuba Đukanovića da je njegov branjenik, Beograđanin  Miloš Čujović trebao biti osuđen na manju zatvorsku kaznu s obzirom na to da je priznao da je sa desetine računa stranih državljana u inostranim bankama skinuo ukupno 1.446.171 eura.

"Priznanjem je olakšao sudski proces", naveo je u žalbi na prvostepenu presudu advokat Dragoljub Đukanović.

Validnost prvostepene presude u žalbi osporio je i branilac optuženog Boškovića, advokat Ratko Pantović, ali Apelacioni sud nije uvažio njegove primjedbe.

Advokat Pantović je u žalbi naveo da u postupku pred Višim sudom nije dokazano da je Nebojša Bošković, koji se tereti za kriminalno udruživanje sa Čujovićem, primio ijedan cent od spornih transakcija.

Advokat Pantović je žalbu podnio i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i prava na pravično suđenje. On je istakao da je u prvostepenom postupku odbijen njegov prijedlog da se iz spisa predmeta izuzmu mjere tajnog nadzora i sve što je vezano sa tim dokazom jer ovaj dokaz nepotrebno zadire u intimu optuženih.

Pantović je pojasnio i da je tužilaštvo isti dokaz moglo pribaviti kopiranjem dokumentacije banaka preko kojih su išle sporne transakcije.

Prema navodima optužnice, Čujović je u dogovoru sa optuženim Boškovićem iz zatvorske ćelije „olakšao“ na desetine bankarskih računa stranih državljana u inostranim bankama za ukupno 1.446.171,80 eura.

Međutim, tokom suđenja Čujović je otkrio da je skinuo mnogo više miliona nego što ga optužnica tereti. Ispričao je da je išao toliko daleko da je sa službenicima banke dogovarao ručkove na kojima je trebalo da ga posavjetuju oko investiranja nekoliko miliona eura koje je navodno dobio od prodaje nekretnina u Španiji. To je bio jedan od načina da ostvari prisniji odnos i stekne povjerenje menadžera banaka, koji su zbog mogućeg priliva novca često kršili procedure i isplaćivali mu na desetine hiljada eura, uz obećanje da će naknadno dobiti potrebnu dokumentaciju.

Kako je rekao, poseban izazov bile su mu banke koje su imale jače sigurnosne mjere, Često mu je uspijevalo tamo gdje se najmanje nadao.

Miloš Čujović i dalje nije dostupan našim organima, jer je u avgustu 2017. godine uz jemstvo od 230 hiljada eura pušten iz zatvora.

Za njim je raspisana potjernica.

Čujović je ranije pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora jer je zajedno sa šestočlanom grupom uspio da sa tuđih bankarskih računa iz inostranstva ,,skine“ 1.186.673 eura, od čega su podigli 223.516,17 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.