Prije pola vijeka Jugoslavija je postala šampion svijeta(VIDEO)

Prije tačno pola vijeka košarkaška reprezentacija Jugoslavije prvi put je postala prvak svijeta. Bilo je to ispunjenje posleratne vizije Aleksandra Nikolića, Bore Stankovića, Radomira Šapera i Nebojše Popovića.

U ljubljanskom Tivoliju savladana je selekcija SAD sa 70:63, a taj čuveni trijumf prije nekoliko godina je opisan i u filmu “Bićemo prvaci svijeta“.

Na klupi državnog tima sedeo je legendarni Ranko Žeravica, a ekipu su činili: Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković.

Posljednjeg dana takmičenja, 24. maja, Jugoslavija je izgubila od SSSR, ali igralo se po grupnom sistemu takmičenja i zlato je obezbijeđeno dan ranije spomenutim trijumfom nad SAD u kojem su najefikasniji bili Plećaš sa 12 i Ćosić sa 11 poena – Krešo je bio i u idealnoj petroci šampionata, uz MVP-ja Sergeja Belova (SSSR), njegovog saigrača Modestasa Paulauskasa, zatim Kenija Vilijamsa iz SAD i Brazilca Pereire Ubiratana.

Dan poslije šampionske ceremonije, cio tim otišao je na prijem kod predsjednika Tita, koji je za rođendan 25. maja dobio najlepši mogući poklon – zlatnu medalju.

Bio je to prvi ogromni uspjeh u sportu za koji će Jugoslavija u godinama koje slijede postati sinonim.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.