123 oporavljenih, tri životno ugrožena, Begić: Svi smo željni druženja, ali još uvijek nije vrijeme
Begić, Screenshot

Nema novih slučajeva korona virusa

123 oporavljenih, tri životno ugrožena, Begić: Svi smo željni druženja, ali još uvijek nije vrijeme

Od jutros završeno 295 analiza među kojima nije bilo novih slučajeva pozitivnih na novi korona virus, saopštio je dr Senad Begić iz Instituta za jvno zdravlje.

Broj inficiranih je tako ostao 316. Od ovih uzoraka kod sedam osoba je dupli negativni tekst, što znači da je ukupno 123 oporavljenih.

"Među završenim analizama bili su drugi uzastopni negativni nalazi za još 7 pacijenata koji se smatraju oporavljenim i to u Bijelom Polju (4), Baru (2) i Podgorici (1).", objavio je IJZ.

"Ovo su nestvarni rezultati, niska stopa obolijavnja i najniža stopa smrtnosti u regionu. To je rezultat svih nas, svih građana  koji su se pridržavali mjera i pomogli zdravstvenom istemu da epidemiju držimo po kontrolom. Ovi rezultati su krhki, situacija ipak zahtijeva oprez. Jasno je da smo svi željni izlazaka, šetnje, druženja. Još uvijek nije vrijeme za takve interakcije. Držimo distancu, nikad ne možete znati da li je neko u prolazu pored vas inficiran.", kazao je Begić ističući da je uticaj asipmtomatskih vironaša značaj.  Kazao je i da mjere nijesu previše olabavljenje, sem produženog vremena izlaska.

Govoreći o bjelopoljskom selu Biokovac i Vrelima Ribničkim u Podgorici kazao je da je za sada lokalna transmisija zaustavljena.

"Skidamo kapu prvo mještanim Biokovca i epidemiolozima i zdravstvenim radnicima u Domu zdravlja Bijelo Polje. Nijesmo imali novih slučajeva u poslednje tri sedmice, međutim mjere se moraju poštovati , virus je jako nezgodan jer izlučivanje može dugo trajati i nakon oporavka", kazao je Begić i dodao da će kada se sve okolnosti i mjere ispune moći da se vrate normalnim aktivnostima.

Begić je kaza da nošenje maski i prekrivača preko usta i nosa se razmatra i u tom pravcu će ići preporuke IJZ. Pojasnio ja da PCR testiranje nije namijenjeno za masovno testiranje.Dodao je da je stopa testiranja u Crnoj Gori najveća u regionu.

"Sve koji su bili ili sumnjaju da su u kontaktu sa oboljelom osobom testiramo. Crna Gora se trenutno nalazi u fazi kontrolisane epidemije.", rekao je Begić.

Istakao je da je postojanje institucionalnih karantina urodilo plodom. 

"Gospodin koji je juče testiran pozitivno bio je u 13. danu karantina, i spremao se za prelazak u samoizolaciju, kućni karantin. Bukvalno smo ga "uhvatili" u posljednjem danu inkubacije. Ne smijem pomisliti šta bi bilo da nije bio u karantinu", kazao je je Begić.

Radović: 51  dijete pozitivno na korona virus, svi na kućnom liječenju

 Direktor Instituta za bolesti djece Saša Radović kazao je da se  u Kliničkom centru na liječenju nalazi 17 pacijenta, 10 je na Infektivnoj klinici, dobrog su opšteg stanja, jedan pacijent je u procesu retestiranja i njegov otpust je u planu do kraja sedmice. Sedam oboljelih je na Internoj klinici. Četiri su dobrog aspekta kazao je Radović i dodao da su tri pacijenta imala već jedan negativan test u do kraja sedmice se očekuje da budu otpušteni.

"Tri pacijenta na intenzivnoj jedinici su na respiratorima tako da je vitalna ugroženost kod njih", kazao je dr Radović ističući da se njihovo stanje prati na satnom nivou.

Dodao je da su u Opštoj bolnici u Bar tri oboljela i da je četvoro djece danas otpušteno,  tri oboljela su hospitalizovana u bolnici u Nikšiću i jedan u Beranama.

"Imamo još desetoro djece pozitivno. Od početka dešavanja 51 dijete pozitivno na korona virus. Dobrog su opšteg stanja i svi na kućnom liječenju", kazao je Radović.

On je kazao da se vakcinacije, uprkos situaciji sa virusom, ne smiju prekidati.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.