CKM: Zašto CANU uvijek ćuti kada se napada Crna Gora?
CKM

CKM: Zašto CANU uvijek ćuti kada se napada Crna Gora?

Prateći javnu hajku koja se vodi protiv Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti lako je doći do zaključka da i u sopstvenoj kući imamo one koji se sa njime iz zle namjere ne slažu, ocijenili su iz Crnogorske kulturne mreže(CKM).

Iz CKM-a ističu da svaki razuman građanin zna da su protivljenja Ustavnosti zakona ogranka Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pravno neosnovana.

"Nažalost ova vjerska zajednica na sve načine pokušava falsifikujući istorijiske činjenice da građanima Crne Gore koji se deklarišu kao Crnogorci uskrati pravo imanja svoje Crnogorske pravoslavne crkve. Oni koji mobilišu građane da brane crkvenu imovinu dobro znaju da njihovo svještenstvo niko neće progoniti, niti po našem mišljenu treba da ih progoni iz sakralnih objekata, državne institucije im po riječima predsjednika Mila Đukanovića neće zabraniti upravljanje crkvenim objektima koje su zaposjeli", navode iz CKM-a.

U ovom javnom oglašavanju kako dodaju iz CKM-a im nije bila namjera da se previše bave sa CPC, "već onima koji su od Crne Gore dobili beneficije koje su nezamislive za običnog građanina, akademicima CANU-a".

"Ova organizacija i njeni članovi se tokom hajke i šovinističke politike koji se vodi protiv naše države nijednom nijesu oglasili.

Nijesu se oglasili kada je napadan crnogorski identitet, crnogorska suverenost,Crnogorska pravoslavna crkva, niti kada je zapaljena crnogorska zastava u Beogradu. Jasno mi je zašto se niko od njih nije pojavio u televizijskim emisijama da se javno suprostave napadima na Crnu Goru, iz razloga što  im je kokarda bliža od crnogorskog dvoglavog orla.  Lako je zaključiti da se njihov odnos prema Crnoj Gori svodi na mjesečne apanaže koje dobijaju iz budžeta, i to im je  mjerilo patriotizma.

Akademija koju nažalost više ne možemo da nazivamo “Crnogorskom” jer to ona odavno nije, se uredno oglašavala kada je izražavala negodovanje iznosom finansijiskih sredstava koje im je Vlada godišnje opredjeljuje za njihov uzaludni rad. O znanju članova ove antidržavne organizacije najbolje govori rad na izradi Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika koji je izavao velike polemike u javnosti. Crnogorci nijesu, niti će ikad zaboraviti izjavu bivšeg predsjednika ove organizacije Momira Đurovića koji je prilikom boravka u Makedoniji kazao da  Crna Gora kao suverena država nije održiva", navodi se u saopštenju CKM-a.

Nadaju se da će se predsjednik Vlade Duško Marković koji je tokom svog mandata iskazivao visoko poštovanje prema ovoj organizaciji i njenim članovima dobro zapitati da li oni takav odnos zaslužuju.

"Vjerujemo da će Vlada dobro razmisliti da li  treba da nastavi  podršku antidržavnoj akademiji i njenom  sramnom radu koji zaslužuje prezir. Ovakva akademija ne služi Crnoj Gori, jer o važnim pitanjima za državu 30. godina nema svoj stav.

Znamo da će se pojedini članovi akademije koji se deklarišu kao Crnogorci “ najediti” zbog našeg stava o njima. Predlažemo im pošto se javno nijesu oglašavali kada se Crna Gora napada, da dobro razmisle da li sebe prepoznaju u narodnoj poslovici   “sa kim si takav si”", zaključuju iz CKM-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.