Dolaze bolji dani za civilni sektor na sjeveru; Marković: Nama trebaju dijalog i dobre sugestije
Foto: Kodex

Zajedno u korist građana

Dolaze bolji dani za civilni sektor na sjeveru; Marković: Nama trebaju dijalog i dobre sugestije

Vlada je posvećena konstruktivnom dijalogu sa predstavnicima civilnog sektora jer kao donosioci odluka želimo da one budu odraz cijelog društva, kazao je predsjednik Duško Marković u Bijelom Polju na sastanku sa NVO sa sjevera Crne Gore.

„Potreban nam je dijalog sa NVO. Mi cijenimo doprinos civilnog sektora realizaciji politika”, rekao je premijer Marković otvarajući okrugli sto „Saradnja Vlade i nevladinih organizacija – ključ razvoja civilnog društva”.

Predstavnici 70 nevladinih organizacija sa sjevera Crne Gore danas su u skupštinskoj Sali Opštine Bijelo Polje više od 3 sata iznosili svoje sugestije, kritike i pohvale na račun saradnje sa lokalnim i državnim vlastima.

Aktivisti civilnog sektora su iskoristili priliku da pitaju i dobiju odgovore od premijera Crne Gore Duška Markovića, ministarki ekonomije i javne uprave Dragice Sekulić i Suzane Pribilović i glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića. Sastanku je prisustvao u ulozi domaćina gradonačelnik Bijelog Polja Petar Smolović sa saradnicima.

U prepunoj Sali se danas moglo čuti da je evidentno nepovoljan ambijent za djelovanje civilnog sektor zbog toga što dijalog nije na zadovoljavajućem nivou. Upravo je današnji sastanak bio korak ka poboljšanju dijaloga, što je premijer Marković ocijenio kao novi početak.

712123497830960121072538723944512302350336n

Foto: Kodex 

On je istakao i da je odlučio i da sam da lični doprinos poboljšanju saradnje između Vlade i civilnog sektora  i poručio da svi imamo svoje stavove i predloge a da dijalogom  i diskusijama trebamo doći do zajedničkog interesa i rješenja.

“Ne želimo saradnju sa civilnim sektoru kao dvije strane u jednom prostoru, nego da zajedno radimo i interesu građana. Mi kao Vlada smo odgovorni za državne politike, mi smo po ustavu donosioci odluka za šta su nam građani dali povjerenje. Da bi te odluke bile bolje i izraz cijele zajednice sa njom moramo imati redovne konsultacije kako bi smo dobili najbolje odgovore na izazove sa kojim se država susrijeće”, kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je kazao da to što se nekada ne prihvataju predlozi civilnog sektora ne znači i lošu saradnju ili da iste nema.

“Nama treba dijalog i razmjena mišljenja sa civilnim sektorom i dobre sugestije i vjerujem da je najveći njih i prihvaćen. Vjerujem da je dijalog od zajedničkog interesa u kojem imamo svoje pozicije i stavove i predloge a kada se oko istih ne složimo ne treba da budemo konfrontirane strane nego strane koje se razumiju, diskutuju i pronalaze najbolja rješenja”, kazao je Marković.

 Osvrćući se na oblasti zajedničkog rada i rješavanje problema, Marković je pohvalio doprinos NVO sa sjevera pitanjima ekologije i zaštite životne sredine. 

„NVO sa sjevera su snažno i direktno otvorile pitanje pojedinaca i privatnih kompanija koje negativno utiču na nase životno okruženje”, kazao je premijer i podsjetio na primjere nedavnog zagađenja Ćehotine u Pljevljima i Lima u Bijelom Polju gdje je država reagovala kroz saradnju sa lokalnim NVO. 

Predstavnici NVO su danas iznijeli one najčešće problem sa kojima se srijeću među kojima su nedovoljna institucionalna podrška, finansiranje, nedovoljni kapaciteti, povlaščen položaj njihovih kolega iz Glavnog grada koje po običaju dobijaju najveći dio kolača. Sve u svemu, manjak pažnje i podrške od strane nosilaca vlasti. Vezano za rješenje svega ovoga danas su se mogli čuti i konkretni predlozi i to da se poboljša komunikacija periodičnim sastancima koji bi se organizovali mjesečno ili jednom u dva mjeseca što bi omogućilo svima, što je predložila ministarka Javne uprave.

Duško Marković - predstavnici NVO sa sjevera, Bijelo Polje

Iz redova Nvo predloženo je da se kao pilot projekat osnuje Fond koji bi pomogao djelovanje nvo u sjevernom dijelu i podržao njihovo institucionalno djelovanje.  Predloženo je i osnivanje regionalne kancelarije sa saradnju sa Nvo, Resursnog centra, Drop centra.

Odvojiti pravi nvo sektor

Sabina Talović iz otvorenog centra Bona Fide iz Pljevalja u svom emotivno i inspirativnom obraćanju skrenula je pažnju na veliki broj organizacija na sjeveru koje rade posao u svojoj oblasti na najbolji mogući način bez ikakv institucionalne podrške. Istakla je da je kroz njihov centar prošlo oko 4.500 hiljade migranata koje su oni sklonili sa ulice što je korist za čitav društvo a da sa druge strane njihov organizaciji svako 3 mjeseca isključe struju zbog duga.

“Pozdravljam inicijativu premijera i njegovih saradnika i ministarke da dođu i razgovaraju sa nama jer smo do sada mi tražili sastanke, bezuspješno. Mislim da je ovo početak dobrog partnerskog odnosa i saradnje. Na sjeveru postoji veliki broj odgovornih i vrijednih organizacija koji imaju rezultate koje možda na neki način država nije prepoznala u dovoljnoj mjeri. Stoga inicijativa oko mjesečnih sastanaka treba da zaživi “, kazala je Talović za Kodex.

Ona je poručila da negdje postoji potreba odvajanja pravog nvo sektora od svega što može pripaditi istom.

“Nemam ništa protiv Udrženja penzionera, pčelara,stočara, naprotiv, ali onaj bazični nevladin sektor koji se zaista bavi društvenim promjenama  i iste donosi jeste nešto što izdvojiti”, poručila je ona.

Duško Marković - predstavnici NVO sa sjevera, Bijelo Polje

Jedan od inicijatora današnjeg konstruktivnog susreta je Željko Đukić iz Nvo Multimedial.U svom obraćanju on je istakao nepažnju prema sjevernom regionu od strane pojedinih ministara ali je i kritikovao i sam Nvo sektor koji nedovoljno sarađuje. Đukić se dotakao i tzv. fiktivnih, kako je rekao “fake NVO” koje se osnivaju sa kratkoročnim ciljem kako bi nekom pružile podršku te upozorio da se ne ocjenjuju stručne reference istih što šteti generalno civilnom sektoru.

“Drago mi je što je premijer  prepoznao značaj nvo organizacija, posebna nas sa sjevera jer smo i mi dio crnogorskog društva  i to što lokalne organizacije doprinose procesu evropskih integracija ali i sveukupnom razvoju i boljitku građana. Danas je bilo dosta različitih  pitanja i tema  i smatram da je bio uspješan sastanak, a pokazalo se i da premijer Marković stoji iza svojih obećanja”, kazao je Đukić za Kodex pojašnjavajući da je predsjednik Vlade prije nešto više od mjesec obećao da će razgovarati sa predstavnicima NVO što je učinio, što dalje nam daje nadu i da će današnja uvjeravanja biti ostvarena.

“Mislim da možemo očekivati bolje dane mi u nvo sektoru na sjeveru”, ocijenio je Đukić.

 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.