Jača fudbalska industrija, Real Madrid najvrijedniji fudbalski brend
ilustracija

Vrijedan 1,84 milijarde dolara

Jača fudbalska industrija, Real Madrid najvrijedniji fudbalski brend

Real Madridu je pripala titula najmoćnijeg svjetskog brenda među fudbalskim klubovima u 2019. godinu, a brend "kraljevskog kluba" vrijedan je 1,84 milijarde dolara, javlja Anadolija.

Međunarodna agencija "Brand Finance" je objavila listu kojom je utvrđeno 50 fudbalskih klubova koji imaju najjače brendove. 

Prema istraživanju, ukupna vrijednost klubova koji su se našli na listi "Top 50" iznosi 22,8 milijardi dolara, od čega samo prvih 10 na listi vrijedi 13,2 milijarde dolara. 

Španski klub je na prošlogodišnjoj listi zauzeo drugo mjesto, a brend Real Madrida tada je procijenjen na 1,57 milijardi dolara, što ukazuje da je za godinu vrijednost brenda Real Madrida skočila za 17 posto. 

Engleski Mančester Junajted, koji je dvije godine zaredom nosio titulu najvrednijeg fudbalskog brenda, našao se na drugom mjestu nakon što je izgubio vrijednost za 13 posto, a ovaj brend se danas procjenjuje na 1,65 milijardi dolara.

Na trećem mjestu ovogodišnje liste našla se Barselona kao brend vrijedan 1,56 milijardi dolara. 

Englezi dominiraju među "Top 10" 

Među 10 najvrednijih brendova nalazi se šest engleskih klubova, dva španska te po jedan francuski i njemački. 

Četvrto mjesto na listi pripalo je aktuelnom prvaku Njemačke Bajernu iz Munchena, čiji je brend vrijedan 1,47 milijardi dolara. Prate ga Mančester SitI (1,4 milijarde dolara), LiverpUl (1,33 milijarde dolara), Čelsi (1,08 milijardi dolara), Pariz Sen Žermen (1,02 milijarde dolara), Arsenal (993 miliona dolara), te na 10. mjestu Totenhem(850 miliona dolara). 

2019051623647752344511181Web

Sevilja najbrže rastući fudbalski brend 

Kada je riječ o klubu koji je najviše povećao vrijednost svog brenda, među 50 klubova na listi prednjači Sevilja s postotkom od 37,9 posto. Vrijednost brenda Sevilje procijenjen je na 175 miliona dolara. 

Na ovogodišnjoj listi najmoćnijih brendova po prvi put su se našli i klubovi iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država, što potvrđuje da je riječ o globalnom jačanju fudbalske industrije. To takođe potvrđuje i značajan porast prihoda od TV prava prenosa fudbalskih utakimca. Profit od prenosa utakmica engleske Premijer lige iznosi 3,2 milijarde eura, dok je prihod od utakmica La Lige prešao cifru od 1,5 milijarde eura. 

Ono što svakako bitan faktor kada je riječ o popularnosti fudbalskih klubova jeste njihovo aktivno korištenje društvenih mreža. Real Madrid i Barselona imaju po 200 miliona pratilaca na društvenim mrežama, Mančester Junajted 120, dok Bajern Minhen ima 80 miliona na društvenim mrežama. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.