Vaskršnji ponedeljak: Danas se nastavljaju gozbe i veselja i brišu ženski grijehovi
ilustracija

Običaji i vjerovanja

Vaskršnji ponedeljak: Danas se nastavljaju gozbe i veselja i brišu ženski grijehovi

Vaskršnjim ponedeljkom započinje takozvana Svijetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa.

Ova sedmica naziva se i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi. Vrlo je raširen i naziv "Bijela nedelja", jer spada u trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni srijeda ni petak.

Danas se nastavljaju gozbe i veselja, dočekuju se rođaci, kumovi, komšije i prijatelji, rodbina iz udaljenijih krajeva. Svaki gost dobija obojeno jaje.

To je zapravo jedna jedina stvar, koju pravi i iskreni vjernici nikako ne bi smjeli da zaborave da urade na ovaj dan. Dakle, da nastave da se vesele i tu radost podijele sa najbližima.

Prema narodnom vjerovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno "pravilo" prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu "kako treba".

U mnogim mjestima organizuju se litije.

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan interesantan običaj - polivanje djevojaka vodom. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama djevojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi djevojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih djevojačkih grijeha, a to takođe podsjeća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije djevojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi te godine. Nakon toga, djevojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Rano ujutru, po završenoj službi u hramu manastira Hilandar monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice.

Sjutrašnji Uskršnji utorak, prema narodnom vjerovanju, jedini je dobar utorak u godini.

Ako je u Svijetlu srijedu nebo zvezdano, stariji ljude tvrde da će godina biti izuzetno rodna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.