Davidović: Sve više kineskih turista u Crnoj Gori
Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Davidović: Sve više kineskih turista u Crnoj Gori

Dobra saradnja između Crne Gore i NR Kine u oblasti turizma bila je u fokusu sastanka Damira Davidovića, državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Džang Sua (Zhang Xu), pomoćnika ministra za međunarodnu saradnju u Ministrstvu kulture i turizma Kine.

Kako je saopšteno Ministarstva održivog razvoja i turizma, sastanak je održan u okviru nastupa crnogorske delegacije sajmu turizma u Pekingu, a sagovornici su izrazili posebno zadovoljstvo rastom broja kineskih turista koji posjećuju Crnu Goru.

Naime, tokom 2017. godine ostvaren je rast od 70%, dok je 2018. Crnu Goru posjetilo 80% više kineskih turista nego prethodne godine.

„Ovi rezultati postignuti su umnogome zbog pojednostavljenja procedure ulaska kineskih turista u Crnu Goru, odnosno viznih olakšica koje sprovodi Vlada Crne Gore“, istakao je Davidović.

On je upoznao Sua sa razvojem turističke infrastrukture u Crnoj Gori, ukazavši na investicione projekte koji su od značaja za dalji razvoj crnogorske turističke ponude. 

Takođe je istakao sjajne rezultate koje Crna Gora bilježi u sektoru turizma u prethodnom periodu i ukazao na projekcije rezultata u budućnosti. 

Su iskazao je spremnost za uspostavljanje bliže saradnje između dvije države, posebno u segmentu stvaranja platforme za razmjenu informacija o politici turizma, sa fokusom na dalju promociju i nastup Crne Gore na kineskom trzistu. 

Tokom razgovora izražen je obostrani interes da se saradnja u turizmu dalje jača i unapređuje bilateralno i kroz Mehanizam 16+1.

Tokom boravka u Pekingu, Davidović se sastao sa više predstavnika turoperatora i agencija koje dovode kineske turiste u Crnu Goru ili se bave promocijom.

Takođe je posjetio i Normal Capital univerzitet koji je rangiran među 12 najboljih univerziteta u Kini. Sa predstavnicima ovog univerziteta Davidović je razgovorao o mogućnostima uspostavljanja saradnje i programa stipendija za studente iz Crne Gore koji su zainteresovani za studije turizma, kao i pogodnostima koje nude turističkim radnicima zainteresovanim za učenje kineskog jezika.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.