Istorijska posjeta Ciprasa Skoplju: Grčki vojni avioni čuvaće nebo Sjeverne Makedonije, bez nadoknade
Zaev i Cipras, foto:AA

"Da gradimo mostove umjesto zidova"

Istorijska posjeta Ciprasa Skoplju: Grčki vojni avioni čuvaće nebo Sjeverne Makedonije, bez nadoknade

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je u Skoplju da će grčki vojni avioni nadzirati vazdušni prostor iznad Sjeverne Makedonije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, Cipras je rekao da je to predviđeno dokumentom koji su potpisali ministri odbrana dvije susjedne zemlje.

Na pitanje da li će grčka kontrola neba Sjeverne Makedonije kao članice NATO biti besplatna ili će se naplaćivati, Cipras je rekao da neće biti nadoknade za tu uslugu i istakao da je za Grčku najbolja nadoknada stabilnost susjedne zemlje i regiona.

Ministri odbrane su, precizirao je, potpisali dogovor o saradnji u obuci, odbrambenoj industriji, sajberodbrani, saradnji vojnih obavještajnih službi i takozvanoj vazduhoplovnoj politici, što u suštini znači da će grčka avijacija nadzirati nebo nad Sjevernom Makedonijom.

Zaev i Cipras su prethodno na sjednici Visokog savjeta za saradnju dvije zemlje potpisali Akcioni plan o jačanu sveobuhvatne saradnje saglasno Dogovoru iz Prespe, a ministri dvije držav su potpisali veći broj dogovora i memoranduma o saradnji u raznim oblastima. Osim dogovora o saradnji u odbrani, potpsani su memorandumi o saradnji u energetici, saobraćaju i povezivanju rute Solun-Skoplje-Tabanovce, infrastrukturi, zdravstvu, kao i o saradnji u ubrzavanju procesa integracije Severne Makedonije u EU.

Cipras i Zaev su rekli da će Prespanski dogovor u potpunosti sprovesti jer veruju da je to od koristi za građane Grčke i Severne Makedonije.

Cipras je istakao da su dvije susjedne zemlje izgubile mnogo vremena i da moraju da trče i žure i dodao da će Grčka nastaviti da podržava Sjevernu Makdoniju da produži sa neophodnim reformama i postanje članica EU.

"Moja posjeta je prva posjeta jednog grčkog premijera i predstavlja istorijski korak napred na Balkanu i u Evropi. Mi smo ovdje da nađemo rešenje i da gledamo napred, da gradimo mostove umjesto zidova", rekao je Cipras.

Zaev je istakao da je istorijska posjeta Ciprasa snažan izraz zajedničke politike i jasan znak za rješavanje otvorenih pitanja kao doprinosa jednom novom Balkanu.

"Kada pogledate u prošlost gledate propuštene prilike, a kada pogledate u budućnost gledate otvorene mogućnosti i zajedničke interese", rekao je Zaev potencirajući velike mogućnosti ekonomske saradnje.

U okviru jednodnevne posjete Ciprasa Skoplju posle podne će biti održan Biznis forum na kojem će učestovati više od 400 kompanija od kojih je jedna četvrtina iz Grčke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.