Stokholm: Građani napravili obruč oko džamije i čuvali vjernike tokom molitve (FOTO)
Foto:Anadolija

Stokholm: Građani napravili obruč oko džamije i čuvali vjernike tokom molitve (FOTO)

Građani glavnog grada Švedske, kako bi muslimanima omogućili da neometano obave džuma-namaz, muslimansku molitvu petkom, napravili su obruč oko džamije u Stokholmu i tako ostali sve do kraja molitve.

Širom svijeta i dalje traju reakcije na prošlosedmični teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Krajstćrču, u kojima je ubijeno najmanje 50 muslimana. 

Tako su se danas ispred džamije u Stokholmu okupili brojni građani i formirali obruč oko džamije kako bi vjernicima omogućili da neometano obave džuma-namaz. 

Među građanima koji su se na današnjem skupu solidarisali s muslimanima bila je i ministarka kulture ove zemlje Amanda Lind. 

"Veoma sam srećna zbog činjenice da je ovdje prisutno ovoliko ljudi", izjavila je Lind, prenosi agencija Anadolija. 

2019032223558622842879999Web

Foto:Anadolija 

Ona je takođe, istakla kako je cilj današnjeg skupa iskazati stav protiv terorističkih napada na Novom Zelandu, ali i protiv svakog vida nasilja, rasizma i islamofobije. 

"Protivimo se svakom napadu na društvo", kazala je Lind. 

Građani Stokholma nisu prekidali obruč sve dok molitva nije okončana. Predstavnici islamske zajednice su po završetku namaza okupljenje građane počastiti kafom, vodom i urmama, te im se zahvalili na podršci.

2019032223558622842879999Web

Foto:Anadolija 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.