Kampanja
Foto: Ilustracija

Za državljane BiH i Crne Gore

Kampanja "kO SI i koje je tvoje pravo?": Pomoć osobama sa invaliditetom da ostvare svoja prava

Kampanja "kO SI i koje je tvoje pravo?" koja se sprovodi na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore ima za cilj podizanje svijesti javnosti o pravima osoba sa invaliditetom, sa naglaskom na pravo na rad i zapošljavanje, saopštio je Caritas.

"Osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori još uvijek se susreću sa raznim oblicima diskriminacije. Nedostatak adekvatnih obrazovnih programa, ograničene mogućnosti za sticanje radnog iskustva, stigmatizacija, nedovoljna podrška lokalnih zajednica, ali i brojne prepreke u okruženju, dovode osobe sa invaliditetom u tešku situaciju kada je u pitanju pronalazak i zadržavanje radnog mjesta. Istraživanja rađena među poslodavcima pokazuju da su osobe sa invaliditetom odlični radnici, brzo se uklapaju u radne kolektive, motivisani su za rad i vrlo često svojim zalaganjem podstiču druge zaposlene na produktivnije obavljanje radnih zadataka", ističu organizatori.

U okviru kampanje kO SI i koje je tvoje pravo? snimljen je, kako navode, kratki video spot koji će se emitovati na televizijama u BiH i Crnoj Gori, a koji "na vrlo jasan način ukazuje na prava koja imamo, uključujući i pravo osoba sa invaliditetom na rad i zapošljavanje."

"Takođe, u sklopu kampanje kreirani su i promotivni leci i plakati koji će se distribuirati sa ciljem upoznavanja javnosti o pravima osoba sa invaliditetom. U cilju što kvalitetnije promocije projekta, realizovaće se i internet kampanja koja će uključiti promociju kreiranog materijala i sa kojom se želi podići svijest osoba sa invaliditetom i poslodavaca o važnosti zapošljavanja", saopštili su organizatori.

Kampanja je jedna od aktivnosti projekta POWER - Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Projekat POWER finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Evropska unija finansira 390.800 eura.

"Projekat realizuje Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznisstart-up centar iz Bara,", saopštili su organizatori ove kampanje.

Projekat traje dvije godine i realizuje se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.PlakatpowerB21

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.