Špigl će tužiti svog novinara zbog izmišljnja priča za svoje članke
Foto: EPA-EFE

Zloupotrijebio donacije namijenjene sirijskoj djeci bez roditelja

Špigl će tužiti svog novinara zbog izmišljnja priča za svoje članke

Njemački nedjeljnik Špigl saopštio je danas da će podnijeti tužbu protiv svog bivšeg novinara osumnjičenog da je pored izmišljanja priča za svoje članke, zloupotrijebio donacije namijenjene sirijskoj djeci bez roditelja o kojima je pisao.

Redakcija lista je navela da posjeduje informacije prema kojima je novinar Klas Relotius, koji je dao otkaz zbog izmišljanja priča, pokrenuo akciju prikupljanja novca kako bi pomogao djeci u Siriji o kojoj je pisao.

Međutim, novinar je dao svoje lične bankarske podatke za slanje donacija.

"Špigl će sve informacije predati tužilaštvu zajedno sa tužbom", navodi se u saopštenju. 

Relotius je nedavno priznao da je izmišljao priče za svoje novinske članke.

Novinar od 33 godine je potom dao otkaz dok su čitaoci poslednjih dana naveli da je Relotius prikupljao novac za sirijsku djecu. 

Špigl je naveo da je novinar izmislio glavne likove u tom članku koji su predstavljeni kao članovi jednog bratstva.

Nedjeljnik je dodao da nije znao za to prikupljanje novca koje je novinar radio preko svog ličnog imejla i bankarskog računa.

Navodno je donatorima govorio da želi da pomogne sirijskoj djeci da dođu u Njemačku. 

List se izvinio čitaocima navodeći da taj incident predstavlja "sramotu" za nedjeljnik star 70 godina i dodao da će sve učiniti da "povrati kredibilitet i povjerenje".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.