Građani Pljevalja da se zauzmu za svoje pravo za čist vazduh i život u zdravoj životnoj sredini
Pljevlja, foto: PV Informer

Opština Pljevlja i MORiT odgovorni za nastavak ekološke agonije u Pljevljima

Građani Pljevalja da se zauzmu za svoje pravo za čist vazduh i život u zdravoj životnoj sredini

"Odbijanje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju toplane u Pljevljima je krunski dokaz manilupacije javnosti sa kratkoročnim i srednjoročnim mjerama, koje su usled nedostatka političke volje i nesposobnosti da riješe alarmantni životni problem aerozagađenja u toj opštini, osmislili Vlada Crne Gore, konkretno resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORiT) i lokalna uprava", smatraju Ekološko društvo "Breznica" i Ekološki pokret "Ozon".

"Umjesto da prihvate konkretan predlog od strane naših organizacija i građanima Pljevalja koji žive u urbanom jezgru i koriste usluge postojećih toplana, a čije je zdravlje ugroženo tokom sezone grijanja, subvencionišu prelazak na, sa ekološkog akspekta, najprihvatljiviji izvor, a to je u konkretnom slučaju električna energija, MORiT i lokalna uprava su, koristeći kredibilitet Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, još jednom pokušali "zamazati oči“ javnosti i neutralizovati nagomilano nezadovoljstvo građana Pljevalja, izazvano tendom porasta malignih i kardiovaskularnih oboljenja, odlaskom mladih iz rodnog kraja i ugroženom životnom sredinom", kazali su iz  ovih NVO povodom odbijanja zahjeva za građevinsku dozvolu za toplanu.

Smatraju da ne postoji nijedno opravdanje što već ove zime nije stavljena u funkciju planirana nova toplana, "koja je famozna srednjoročna mjera i od životne važnosti predstavljen projekat, koji bi trebalo i da je javni interes".

"Zbog proceduralnih propusta i očigledne nesposobnosti lokalne uprave, koja je izgleda više blla skoncentrisana na dogovore sa potencijalnim investitorima, kao što je bio slučaj i sa nabavkom peleta i briketa, nego što je za ozbiljno shvatala da se moraju otkloniti nedostaci u dokumentaciji da bi se dobila građevinska dozvola, građani Pljevalja će i ove zime biti žrtve nebrige i lošeg upravljanja, koje se u njihovom slučaju najviše manifestuje na zdravlje", navodi se u saopštenju.

Iz "Breznice" i "Ozona" kažu da bi moralni čin bile ostavke najodgovornijih za ovaj neuspjeh.

"I tu ne mislimo na službenike koji su vodili prepiske, već na čelnike lokalne uprave i Vlade koji su prošle godine uoči i nakon lokalnih izbora uvjeravali građane da će kratkoročne i srednjoročne mjere dati rezultat već ove godine.
 
Naš stav je da bi sada bilo potrebno sa Elektroprivredom Crne Gore razgovarati o rokovima i modelu kojim bi kroz projekat "ekološke“ rekonstrukcije prvog bloka TE Pljevlja trebala biti izgrađena infrastruktura za toplifikaciju Pljevalja i postići dogovor da se do tada građanima Pljevalja omogući korišćenje električne energije tokom sezone grijanja po subvencionisanim cijenama, a to jeste javni interes. Potrebno je i razmoriti opravdanost daljih aktivnosti oko izgradnje planirane toplane, od koje samo vidimo da bi neko imao koristi kroz različite ,,ugradnje“, a namjenjena finansijska sredstva bi mogla biti kroz Eko fond iskorišćena za subvencionisanje cijene električne energije za građana tokom zimske sezone i nabavku adekvatnih ekološko prihvatljivih uređaja za najugroženija domaćinstva.

Pozivamo i ovom prilikom građane Pljevalja da se zauzmu za svoje pravo za čist vazduh i život u zdravoj životnoj sredini, te da otvaranje poglavlja 27 shvate kao priliku da konačno riješe ekološku katastrofu u koju su dovedeni porgrešnim politikama i lošim upravljanjem u pretodnih nekoliko decenija", poručuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.