Evo u kojem će parku biti postavljen spomenik Titu i kada
Josip Broz Tito

Podgorica

Evo u kojem će parku biti postavljen spomenik Titu i kada

Skupština glavnog grada usvojila je juče prijedlog odluke o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu, glasovima 32 odbornika vladajuće većine, dok je odbornik Albanske alternative Nik Đeljošaj glasao protiv.

Spomenik će biti postavljen u parku preko puta stare Vlade, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u zahvatu DUP-a ,,Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače u južnom dijelu“. 

Kako saznaje Pobjeda, spomenik će biti otkriven 19. decembra nakon svečane sjednice Skupštine Glavnog grada.

Obrazlažući prijedlog za podizanje spomenika Titu, odbornica SD Marija Blagojević kazala je da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koje mogu da se ponose svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi opštenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je i te kako bio značajan uticaj Josipa Broza.

''U svjetlu rezolucije koja je usvojena prije nekoliko dana u parlamentu, gdje smo se odredili prema istorijskoj nepravdi koja je urađena Crnoj Gori 1918, ne smijemo da zaboravimo da je upravo na Drugom zasijedanju AVNOJ-a 1943. Crnoj Gori jedan dio dostojanstva vraćen i da je čovjek kome danas predlažemo podizanje spomenika i te kako zaslužan za to. Mislim da ovaj simbolički momenat u kome podižemo spomenik treba da nam bude podsjetnik u današnjem društvu i u svijetu koji zaboravlja šta fašizam znači i kakva je to pošast bila. U obrazovanju, djeci od najranijeg doba treba da usađujemo prave vrijednosti, kako bismo gradili generacije na koje će sjutra njihovi potomci biti ponosni, kao što smo mi ponosni na one koji su ginuli za našuslobodu i čast'' – kazala je Blagojević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.