Ne bi izabrali drugu zemlju: Ljekarka iz Čačka i ljekar iz Trebinja našli posao u Nikšiću
JZU Dom zdravlja Nikšić

Crnogorski ljekari radije volontiraju u KCCG

Ne bi izabrali drugu zemlju: Ljekarka iz Čačka i ljekar iz Trebinja našli posao u Nikšiću

Crnogorski ljekari radije bi volontirali u Kliničkom centru, nego primali platu u nikšićkom Domu zdravlja. Zbog manjka kadra, uprava nikšićke bolnice sve češće angažuje ljekare iz regiona, koji u Crnoj Gori imaju samo pozitivna iskustva, i kako su kazali za nastavak karijere ne bi izabrali drugu zemlju.

Kada je prije dvije godine odlučila da napusti Srbiju u potrazi poslom Čačanku Ljubicu Pantelić ljekarski poziv doveo je u Crnu Goru, u male Plužine. Nikšićki dom zdravlja kuburio je sa kadrom, pa se nije mnogo dvoumila kad je nakon studija dobila ponudu za posao iako je, poput mnogih kolega sa ovih prostora, uveliko učila njemački jezik i planirala put u inostranostvo.

"Ja sam izabrala i to je sad moj put, ja ne bih izabrala sad Njemačku niti bilo koju drugu zemlju. Ljekar ste bilo gdje da radite. Da li su to Plužine, Podgorica, Nikšić, Beograd, bilo koji grad. Važno je samo da taj posao koji obavaljate, obavljate profesionalno”, kaže Ljubica za TVCG.

Njenim stopama pošao je i Trebinjac Bogdan Lažetić koji već tri mjeseca liječi mještane Župe.

"Ja sam u Bosni već godinu i po tražio posao i tamo je izuzetno teško stanje, po nekim izvještajima pred kraj prošle godine čak 150 mladih doktora je čekalo na posao”, navodi Bogdan.

U Crnoj Gori međutim potpuno drugačija slika. U nikšićkom Domu zdravlja trenuto rade četiri ljekara iz regiona, jer se uprava godinama muči da u Nikšić dovede ili zadrži naš mladi kadar.

"To je pomalo čudno, na 50 kilometara od Podogorice da ne radite u jednoj ozbiljnoj zdravstvenoj ustanovi, gdje možete dobiti specijalizaciju, gdje su su slični apsolutno uslovi kao što su u Podgorici. Mi nemamo objašnjenje za to. Imate čak puno Nikšićana koji idu da volontiraju u Podgorici, a neće da rade u Nikšiću”, kaže je Vesko Bulatović, direktor Doma zdravlja Nikšić.

I Bogdan i Ljubica za sad, imaju kažu, samo pozitvna iskustava kada je u pitanju rad u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

"Dosta je pristupačniji rad kad su u pitanju specijalističke pretrage. Dosta je ubrzan rad zahvaljujući računarima i sistemu zakazivanja i to dosta pomaže da se možemo više posvetiti pacijentima”, navodi Bogdan.

"Od starta su svi korektni prema meni i od starta sam dobila podršku od svih svojih kolega i medicinskog osoblja sa kojim radim”, zaključila je Ljubica za TVCG.

TVCG/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.