MANS: Sajtovi opština bez osnovnih informacija
Ilustracija

Organi Glavnog grada ni polovično ne informišu javnost

MANS: Sajtovi opština bez osnovnih informacija

Analiza sajtova lokalnih samouprava, koju je MANS sproveo u saradnji sa organizacijom „Access Info Europe“ iz Madrida, pokazuje da opštine u Crnoj Gori proaktivno ne objavlju često ni osnovne informacije o svom radu, iako je to izričito propisano Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Zakon u još većoj mjeri krše gradski organi, koje ne objavljuju ni polovinu informacija predviđenih Zakonom o SPI, kažu iz MANS-a.

"Među crnogorskim opštinama, visok stepen proaktivnosti imaju Andrijevica, Berane, Bar, Tivat i Žabljak, sa više od ¾ objavljenih osnovnih informacija o svom radu. Između jedne i dvije trećine objavljenih informacija imaju Plav, Mojkovac, Pljevlja, Šavnik, Kolašin i Cetinje. Ostale opštine na svojim sajtovima imaju manje od trećine informacija", saopšteno je iz MANS-a.

image001

Obim i dostupnost objavljenih informacija po Zakonu o SPI na sajtovima lokalnih samouprava u Crnoj Gori

Nalazi analize, koje je MANS objavio na svom sajtu, pokazuju da više od polovine jedinica u okviru lokalnih samouprava u Crnoj Gori nema objavljen ni Vodič za slobodan pristup informacijama, a da je trećina objavljenih vodiča zastarjela.

"Kada su u pitanju podaci o finasnijama, koji su posebno važni u pogledu informisanja javnosti i transparentnosti rada institucija, utvrđeno je da svega polovina opština redovno objavljuje planove budžeta. Međutim, procenat objavljenih izvještaja o budžetima gotovo je upola manji u odnosu na planove budžeta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, Opštine daleko od standardizovanog plasmana informacija o svom radu, budući da njihove internet prezentacije nisu ni slične, a svega pet opštinskih sajtova je pregledno.

"Iako na sajtovima uglavnom imaju posebno naznačenu sekciju na kojoj je predviđeno proaktivno objavljivanje informacija, analizom je utvrđeno da među 29 gradskih stručnih i posebnih službi, organa uprave i privrednih društava kojima je osnivač Glavni grad, institucije ne objavljuju ni polovinu informacija u skladu sa Zakonom o SPI", kažui z MANS-a.

image002

Obim i dostupnost objavljenih informacija po Zakonu o SPI na sajtovima organa Glavnog grada

Svega nešto između trećine i polovine informacija predviđenih Članom 12 Zakona o SPI evidentirano je na sajtovima Komunalnih usluga, Čistoće, Vodovoda i kanalizacije, Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Parking servisa, Agencije za stanovanje i Službe zaštite.

"Ostali gradski organi objavljuju manje od trećine informacija.

Na polovini analiziranih sajtova Glavnog grada nije bilo moguće evidentirati pravovremeno postavljene Vodiče za slobodan pristup informacijama, dok ni jedan gradski organ na svom sajtu ne sadrži nacrte ili predloge zakona ili strateških dokumenata, kao ni bilo kakvu vrstu javne evidencije ili registra", navodi se u saopštenju.

Untitled

Iz MANS-a ocjenjuju da je sveukupna niska proaktivnost lokalnih samouprava i gradskih službi u objavljivanju informacija zabrinjavajuća.

" Jer uskraćuje pravo građanima da se pravovremeno informišu o radu ovih institucija, kao što je npr. način na koji troše budžetska sredstva. Pored činjenice da krše Zakon, lokalni i gradski organi neobjavljivanjem informacija stvraju potrebu za pokretanjem složenog mehanizma podnošenja zahtjeva za informacijama, a istovremeno šire prostor za korupciju, koja se po pravilu najlakše razvija u tajnosti", zaključuje MANS.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.