Formiran Odbor za reformu izbornog zakonodavstva , Han pozdravio

Skupština CG

Formiran Odbor za reformu izbornog zakonodavstva , Han pozdravio

Crnogorski parlament usvojio je juče Odluku o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji je, kako je obrazloženo, formiran radi optimizacije sveukupnog ambijenta u kome će biti održavani naredni izborni ciklusi.

Za usvajanje odluke glasalo je 56 poslanika vladajuće koalicije, Demokratskog fronta i Socijaldemokratske partije, dok su nezavisni poslanici Aleksandar Damjanović, Goran Danilović, Goran Radonjić i Anka Pavićević, kao i poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, bili uzdržani. 

Odluka će, zbog hitnosti, stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore. 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozdravio je na Twiteru formiranje odbora.

"Očekujemo da će sve stranke koje podržavaju evropski put Crne Gore aktivno učestvovati", napisao je Han.

Odbor je formiran i radi implementacije preporuka OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjednickih prošle godine, i preporuka iz

Izvještaja Evropske komisije o napretku i jačanje povjerenja javnosti u izborni proces. 

Odbor će imati 14 članova, odnosno po sedam poslanika parlamentarne većine i opozicije. 

Svakom klubu poslanika pripalo je po jedno mjesto u Odboru, a preostali dio je raspoređen proporcionalno snazi stranke u parlamentu. 

Predsjednik Odbora je iz najbrojnijeg kluba poslanika parlamentarne većine, a njegov zamjenik je poslanik iz najbrojnijeg kluba opozicije. 

U radu Odbora, u statusu pridruženog člana, mogu učestvovati i predstavnici nevladinog sektora i akademske zajednice, bez prava odlučivanja. 

Odbor je dužan da najkasnije do 30. septembra naredne godine, pripremi i podnese Skupštini na usvajanje predloge za izmjenu i dopunu zakona i drugih akata i drugih rješenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.