Milo Đukanović

Rast investicija u CG najdinamičniji u Evropi

"Ako EU želi da bude brža od Kine, nek ponudi povoljne uslove za razvoj infrastrukture"

U Crnoj Gori još nismo osjetili pad investicija, rast investicija je dinamičniji u odnosu na region i jedan je od najdinamičnijih u Evropi, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovorajući na pitanje kako je Crna Gora uspjela da u vremenu globalizacije i pada investicija, zabilježi rast i privuče veliki broj investicija.

On je na Samitu globalnih lidera tokom Svjetskog investicionog foruma UNCTAD-a koji se održava do 26. oktobra kazao da sva antiglobalistička kampanja koja se vodi ne proizvodi željena dejstva i jednake posledice za sve.

"Moramo da razumijemo da je ovaj svijet već globalizovan, IT revolucija je već učinila svoje, i pokušaji da se stvari vrate natrag djeluju beznadežno. Prema tome proces je neminovno uzeo maha i ide dalje, a Crna Gora je pokazala privrženost otvorenom integrisanom globalnom tržištu i posvećenost multilateralizmu. I ovo više nije priča malih i velikih. Pogledajmo neke od najuspješnijih ekonomija u svijetu, Singapur, Luksemburg i shvatičemo da je riječ o pravilima koja se uspostavljaju i ta pravila bivaju jako inspirativna za investitore. Mi se trudimo da se ponašamo u skladu sa tim iskustvima i praksom, trudimo se da svakog dana osmislimo neko novo rješenje koje će biti inspirativno inestitorima jer nam oni trebaju da bi kroz privatno partnerstvo gradili ono što je naš osnovni cilj a to je nov kvalitet života", kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore govorio je i o izgradnji autoputa kao najskupljem infrastrukturnom projektu u crnogorskoj istoriji, koji se gradi sa kineskom kompanijom CRBC.

"Svjedoci smo određenih kritika koje smo dobili sa visokih evropskih adresa zbog takvih aranžaman sa kineskim kompanijama koje znače zaduživanje. Ali, sve što je, urađeno, promišljeno je i veoma održivo", kazao je on.

Đukanović kaže da se nameće potreba da EU ispita agendu ekonomskih odnosa sa Kinom i da pomogne region Jugoistočne Evrope.

" EU kao lokomotiva razvoja kontinenta, svoje razmišljanje treba da usmjeri u pravcu šta ona može da ponudi regionu kakav je Jugoistočna Evropa. Dakle, ukoliko želi da bude brža od Kine, i brža od drugih, ona mora da ponudi svoj paket ponude, a to znači da ostane dosljedna u realizaciji i viziji ujedinjene Evrope a ne da se premišlja čemu svjedočimo posljednjih godina", kaže on i dodaje da bi i Evropa mogla da ponudi i povoljnije uslove za razvoj infrastrukture u našem regionu.

"Ko ometa Evropu da ona ponudi jugostočnom regionu ono što Kina nudi, a to su uslovi uz kredite na 20 godina, po kamati 2 odsto i grejs period 7 godina. Dake, to ni jedna zemlja ne bi propustila, posebno ne nerazvijena zemlja Jugoistočne Evrope, koja treba da izgradi infrastrukturu. Evropska unija mora da se usredsredi, da pomogne razvoju regiona Jugoistočne Evrope", kazao je Đukanović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.