Turistička ponuda Herceg Novog ocijenjena kako prošle godine, sa 4,05
Herceg Novi

Turistička ponuda Herceg Novog ocijenjena kako prošle godine, sa 4,05

Turistička organizacija Herceg Novi okončala je 54. anketiranje turista, koje je na području 11 mjesnih zajednica sprovođeno od 1. jula do 1.septembra.

Anketirano je 2.721 turista iz 38 zemalja. Najbrojniji su bili gosti iz Srbije 28,6%, BiH 17,5%, Rusije 14,4%, Crne Gore 6,8%, Norveške 3,9%, Francuske 3,19%, dok su ostali bili zastupljeni sa manje od 3%, kazao je Radiju Jadran menadžer za razvoj i diversifikaciju turističkog proizvoda, Dalibor Vuković.

– Srednja ocjena tutrističke ponude i usluge je na nivou prošlogodišnje – 4,05. Anketirani turisti najviše su bili zadovoljni odnosom cijena i kvaliteta smještaja, što su ocijenili srednjom ocjenom 4,38, te kvalitetom turističko-ugostiteljskih usluga 4,24. U neznatnom je padu srednja ocjena za kvalitet manifestacija i u odnosu na prošlu godinu i iznosi 3,73 – ističe Vuković.

Iako je održavanje čistoće u gradu – na plažama i drugim javnim površinama početkom i sredinom ljeta bilo više nego kritično, sudeći prema rezultatima ankete, turistima to nije smetalo, ili nijesu obraćali pažnju. Ukupna srednja ocjena za čistoću plaža, grada i okoline iznosi 4,05 i na nivou je prošlogodišnje.

– Vidljiv je pad u broju primjedbi na čistoću, uređenost i opremljenost plaža. I pored toga, te primjedbe su najčešće i iznose 38,21% odgovora, dok su na drugom mjestu problemi vezani za parking i oni iznose 29,92% odogovora anketiranih. Zatim slijede primjedbe vezane za saobraćaj i lokalni autobuski prevoz 19,13%. Primjedbe se, uglavnom, odnose na gužve u gradu, kašnjenje javnog prevoza, kao i nepoznavanje engleskog jezika konduktera gradskog prevoza – precizira Vuković.

Primjedbe na ljubaznost su zastupljene sa 10,23% i uglavnom se odnose na neljubaznost konobara u kafićima i trgovaca u marketima, dok slične primjedbe u ostalim privrednim i društvenim sferama ne postoje.

Visoke cijene kao odgovor je zaokružilo 17,43% anketiranih i uglavnom se odnose na plažni mobilijar i prehrambene trgovine.

Zamjerke na kulturno zabavni program su zastupljene sa 12,61% odogovora, uglavnom, se odnose na nedostatak dječijeg programa, kao i uopšteno prostora adaptiranih za djecu. Takođe, gosti su se žalili na nedovoljan broj manifestacija u Mjesnim zajednicama Kamenari, Kumbor i Njivice.

Siromašna ponuda mjesta za izlazak je opcija koju je izabralo 9,32% gostiju, uglavnom se odnosi na nedovoljan broj lokala sa specifičnim muzičkim opcijama, kao što je jazz. Takođe, gosti bi željeli veći broj mjesta za izlazak koja rade do kasno, kao i noćnih klubova.

Vožnja Šetalištem smeta gostima, ali traže vozić

Buka u gradu prouzrokovana je uglavnom izvođenjem građevinskih radova (Bijela i Kumbor), te glasnom muzikom u večernjim časovima (Igalo). To je predstavljalo problem za 7,14% anketiranih.

Turisti su ukazali i na problem prekomjerne vožnje Šetalištem, neprijatnih mirisa u gradu “prouzrokovanih izlijevanjem kanalizacije”.

Stalni gosti pozitivno su ocijenili turističku ponudu grada, koja je ove godine bila bolja nego prethodnih. Oni koji prvi put posjećuju grad, a naročito gosti izvan regiona, oduševljeni su ljepotama grada, klimatskim i prirodnim karakteristikama.

Turisti su najviše sugestija uputili za uvođenje vozića na Šetalištu, da se postojeći gradski prevoz zamijeni minibusevima – što bi riješilo gužve u srcu gradskih saobraćajnica, a zamjerili su i što nema više dječijih igrališta.

Gosti se o gradu najviše informišu putem interneta

Najveći izvor informisanosti o destinaciji je internet, koji bilježi značajan skok – sa prošlogodišnjih 46,05% na 60,12%. Tome je svakako rezultirala intezivna online kampanja, bazirana na objavama studijskih grupa koje su posjetile Herceg Novi prethodnu godinu – smatra Dalibor Vuković iz TO Herceg Novi.

Tradicionalno, turisti su najviše motivisani plažom i morem, čak sa 87,61% odgovora. Slijede istorija i arhitektura (22% odgovora) i aktivnosti i izleti (20,63% odogovora), što bilježi značajan rast u odnosu na prošlu godinu (10,85 i 14,63%).

Mjesne zajednice koje bilježe rast prosječnih srednjih ocjena zadovoljstva turista su Zelenika sa 3,66 na 4,16 i Kumbor, sa 3,9 na 4,06. Srednje ocjene u ostalim Mjesnim zajednicama su ili na nivou prošlogodišnjih ili u neznatnom padu, što je, kako obrazlažu u TO, “izuzetno pohvalno imajući u vidu neuporedivo veći anketni uzorak i veći obim informacija”.

Anketiranje turista obavljeno je u 11 mjesnih zajednica, i to: Njivice, Igalo, Herceg Novi, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošići, Bijela, Kamenari i Luštica, koja nije bila obuhvaćena prošlogodišnjom anketom.

Najveći broj anketiranih smješten je u Herceg Novom i Igalu (364 i 366), dok je najmanji anketni uzorak zabilježen u Zelenici 207, starosti između 35 i 44 godine 31%, dok starosna grupa 25 – 34 i 45 – 54 zastupljena je sa 20,7%.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.