Preporuke Savjeta Evrope:  CG vlasti da uspostave referentne centre za silovanje i seksualno nasilje
ilustracija

Prvi izvještaj o primjeni Istanbulske konvencije

Preporuke Savjeta Evrope: CG vlasti da uspostave referentne centre za silovanje i seksualno nasilje

Grupa eksperata Savjeta Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u svom izvještaju apeluje na crnogorske vlasti da uspostave referentne centre za silovanje i / ili seksualno nasilje u dovoljnom broju, osiguraju adekvatnu obuku profesionalaca i razviju dovoljne mogućnosti za finansiranje ženskih nevladinih organizacija koje vode specijalizovane servise za podršku žrtvama.

Grupa eksperata Savjeta Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici - GREVIO objavila je danas prvi  izvještaj o procjeni stanja u Crnoj Gori kada je u pitanju primjena Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici, poznatije kao Istanbulska konvencija.

Nalazi  GREVIO su zasnovani na državnim izvještajima i komunikacji sa državnim i nedržavnim akterima , ali i na nezavisnim informacijama koje su u julu 2017. godine i tokom posjete  eksperata Crnoj Gori, dostavile  nevladine organizacije Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća, SOS Telefon Nikšić i SOS Telefon Podgorica,

GREVIO u svom izvještaju pozdravlja unaprjeđenje zakonskog okvira u oblasti nasilja u porodici i nasilja nad ženama, međutim , ukazuje na čitav niz strukturnih problema čiji je  rezultat nedovoljni nivo sprječavanja i zaštite žrtava porodičnog nasilja, saopštila je grupa NVO.

U osvrtu na postupanje institucija GREVIO navodi „česte pokušaje umanjivanja ozbiljnosti nasilja, upućivanje na alternativno rješavanje sporova, kašnjenje  u rješavanju predmeta porodičnog nasilja i nespremnost za izdavanje naređenja za zaštitne mjere“. U vezi percepcije i stavova tradicionalno ukorijenjenih kod javnosti, grupa GREVIO navodi rasprostranjenu potrebu za više dugoročnih i redovnih kampanja za rušenje postojećih tabua oko silovanja i seksualnog nasilja, ali i kampanja za podizanje svjesti uopšte o oblicima nasilja koje žene u Crnoj Gori, uključujući Romkinje i Egipćanke, trpe od ruku muškaraca.

"Čini se da postoji jako malo ili nimalo preventivnih i zaštitnih mjera za žrtve silovanja i seksualnog nasilja, seksualnog uznemiravanja i prisilnog braka a nema ni specijalizovanih usluga podrške kao što su krizni centri za slučajeve silovanja niti sigurnih kuća za žrtve silovanja i seksualnog nasilja. Izgleda da se slučajevi silovanja izuzetno rijetko prijavljuju zbog društvenog žigosanja žrtava. Iskustva žrtava silovanja sa krivično-pravnim sistemom ukazuju na duboko ukorijenjene društvene stavove koji otežavaju efikasnost sudskih rezultata, što otežava već tešku situaciju okljevanja sa prijavljivanjem. Žrtve silovanja i seksualnih napada u Crnoj Gori najčesće ostaju usamljene i prepuštene pravosudnom sistemu za koga se pokazalo da nije posebno rodno osijetljiv", stoji u Izvještaju.

GREVIO  apeluje na crnogorske vlasti da uspostave referentne centre za silovanje i / ili seksualno nasilje u dovoljnom broju, osiguraju adekvatnu obuku profesionalaca i razviju dovoljne mogućnosti za finansiranje ženskih nevladinih organizacija koje vode specijalizovane servise  za podršku žrtvama.

Eksperti GREVIO ukazuju i na niz drugih oblasti u kojima je nephodno usklađivanje sa Konvencijom, a to je neophodnost potpunog  eliminisanja diskriminacije sa kojom su suočene Romkinje i Egipćanke kada traže zaštitu od nasilja , jačanje mjera koje osiguravaju bezbjednost i potrebe djece žrtava i svjedoka porodičnog nasilja, prekidanje prakse alternativnog rješavanja porodičnih sporova u slučajevima nasilja u porodici,  uvođenje sveobuhvatne procjene rizika i efikasno sprovođenje multidisciplinarnog pristupa u obezbjeđivanju zaštite i bezbjednosti svim žrtvama.

GREVIO od crnogorskih vlasti zahtijeva i primjenu disciplinskih mjera za okončanje nekažnjivosti službenika koji ne obavljaju svoje dužnosti.

"Tražimo da Vlada Crne Gore pristupi intenzivnoj promociji i afirmaciji GREVIO preporuka među institucijama nadležnim za sprovođenje Istanbulske konvencije i da posvećeno radi na njihovoj realizaciji, uz obavezno obezbjeđivanje dovoljnih  ljudskih   i materijalnih resursa" poručili su iz NVO Centar za ženska prava, Centar za romske inicijative, Sigurna ženska kuća, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja -Podgorica, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja-Nikšić, Mladi Romi i Spektra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.