Zaharova: Ne žele da ga se sjećaju, ali sporazum između NATO-a i Gorbačova se jeste dogodio
Marija Zaharova

Širenje ka istoku

Zaharova: Ne žele da ga se sjećaju, ali sporazum između NATO-a i Gorbačova se jeste dogodio

Postoji dokaz da je NATO obećao predsjedniku Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu da se neće širiti ka istoku, iako generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg tvrdi suprotno, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nema pisanih garancija i ništa nije potpisano, ali se 'džentlmenski sporazum' jeste dogodio. Druga je stvar što su svi to zaboravili i ne žele da se toga sjećaju, ali se to jeste dogodilo", istakla je Zaharova, prenosi Tanjug.

Dokazi se, navela je portparolka ruskog Ministarstva, nalaze među arhiviranim materijalom sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti u SAD.

"Na sastanku u februaru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uručio je Stoltenbergu niz izvoda iz tih dokumenata. Mislim da je od februara Stoltenberg imao dovoljno vremena da to pročita", rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, neke zapadne zemlje se pretvaraju da takva obećanja nikada nijesu data.

"Nažalost, takav stav čak još više snižava nivo povjerenja u njih i pokazuje istinsku vrijednost drugih obećanja koja su dali i trenutno daju nama ili nekom drugom", zaključila je Zaharova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.