Vučić poručio Srbima iz Crne Gore: Jedini spas vam je da uđete u Vladu
Aleksandar Vučić

Da formiraju neku vrstu prelazne vlade

Vučić poručio Srbima iz Crne Gore: Jedini spas vam je da uđete u Vladu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na sastanku sa predstavnicima Srba iz Crne Gore koji je održan 5. avgusta da ne bi trebalo da odbiju potencijalni poziv vlasti za formiranje neke vrste prelazne vlade u susret parlamentarnim izborima i popisu stanovništva, jer im je to jedini spas, saznaje Pobjeda.

"Vučić je to kazao nakon što je na sastanku saslušao ideju Gorana Danilovića o neophodnosti da politički predstavnici Srba podrže formiranje i uđu u prelaznu, ili vladu državnog jedinstva i da im je za takvu inicijativu potrebna pomoć spolja", saopštio je izvor lista.

Više izvora Pobjede koji su prisustvovali sastanku 5. avgusta sa Vučićem u Beogradu otkrilo je da je predsjednik Srbije kazao da bi eventualni ulazak u Vladu samo koristio Srbima jer bi ,,to za njih bio spas“.

"Na taj način bi se pomoglo da Srbi artikulišu svoje interese i ostvare svoja prava pred izbore i pred popis stanovništva. Ipak mi ne želimo da se miješamo u unutrašnje stvari Crne Gore", citirao je Vučićeve riječi izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku.

Drugi izvor Pobjede koji je takođe bio na tom sastanku kazao je da Vučić nije direktno preporučio Srbima ulazak u Vladu, ali da je ,,sadržaj njegovog govora upućivao na takav zaključak“.

Da bi Srbi trebalo da uđu u Vladu Crne Gore, Vučić i rukovodstvo SNS-a saopštavali su još od 2014.

Pitanje prelazne vlade ili vlade državnog jedinstva aktuelizovao je u četvrtak poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović koji je kazao da će učestvovati u radu privremenog odbora pod jednim uslovom: ukoliko političkim konsenzusom bude dogovoreno da će sve promjene sprovoditi vlada državnog jedinstva.

"Smatramo da tako velike poduhvate moraju početi i završiti svi. Ne vjerujemo u to da bi najbolje promjene zakona bile moguće ukoliko bi ova Vlada to sprovodila. Ne vjerujemo da vlada državnog jedinstva treba da funkcioniše šest mjeseci. Nas interesuje ko i koliko dugo, pod kojim uslovima i kako treba da sprovodi eventualno dogovorene izborne reforme", rekao je Danilović novinarima u Skupštini Crne Gore.

Nakon sastanka sa Vučićem, Danilović je jedini javno iznosio stavove da ,,Srbi u Crnoj Gori moraju izvršiti pritisak na vlast i zatražiti formiranje prelazne ili tehničke vlade, prije izbora 2020. “, dok je indirektna podrška srpskog predsjednika takvoj ideji vješto prećutkivana.

Danilović je tada kazao da partije za koje glasaju Srbi mogu računati na potpuni politički kolaps i da će popis 2021. biti unakažen i projektovan i Srba će biti daleko manje u Crnoj Gori nego što je to slučaj danas.

-Srpski političari i svi koji predstavljaju srpski narod ili srpsku jezičku zajednicu moraju znati da u ime 30 odsto građana Crne Gore imaju obavezu da u najskorije vrijeme osvoje vlast i tako zaštite građanske i nacionalne interese Srba. U protivnom ćemo polako ali sigurno nestajati. Do osvajanja vlasti se može doći na častan ili nečastan način – ja predlažem da se opredijelimo za ovaj prvi put, a to podrazumijeva međusobnu slogu i uvažavanje - rekao je tada Danilović.

Smatra da pritisak na vlast može uroditi plodom i da bi formiranje Vlade tehničkog ili prelaznog karaktera doprinijelo da se izbori sprovedu na zakonit način i da bi to crnogorsko društvo pretvorilo u antidiskriminatorno društvo.

Danilović juče nije odgovarao na telefonske pozive Pobjede.

Da bi Srbi iz Crne Gore trebalo da budu dio Vlade Crne Gore govorio je i poslanik SNS-a i jedan od najbližih saradnika Vučića, Vladimir Đukanović.

- Mnogo je bolje ući u vlast sa Đukanovićem i iznutra nešto pokušati promijeniti nego biti vječita opozicija. Kad mogu Srbi sa Haradinajem mogu i sa Đukanovićem - rekao je Đukanović u svojoj emisiji na televiziji Kopernikus u kojoj je ugostio lidera Prave Crne Gore Marka Milačića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.