Vojska Crne Gore jedna od temeljnih institucija naše savremene države
Foto: Kabinet Predsjednika CG

Đukanović: Vojnici odabrali ste jedan od najčasnijih poziva

Vojska Crne Gore jedna od temeljnih institucija naše savremene države

Već drugu godinu Vojska Crne Gore slavi svoj Dan kao sastavni dio snaga NATO, najvećeg vojno političkog saveza u istoriji čovječanstva.Upravo je dobro osposobljena, efikasna, interoperabilna Vojska Crne Gore bila snažan pokretač zemlje do ostvarenja prvog spoljnopolitičkog prioriteta - članstva u Alijansi, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na proslavi Dana Vojske Crne Gore na Cetinju.

Đukanović je u svom obraćanju istakao da je siguran da će se tek sa vremenske distance objektivno sagledati i cijeniti veličina i značaj tog podviga,najvećeg poslije obnove crnogorske državnosti prije 12 godina.

"Svoj međunarodni kredibilitet naša Vojska legitimisala je zapaženim učešćem i saradnjom u misiji NATO u Avganistanu, kao i u vojnim misijama EU i UN. Danas u statusu članice, naša zemlja doprinosi misijama i operacijama Alijanse čiji je cilj odvraćanje i odbrana na Istočnom i Južnom krilu, kao i projektovanje stabilnosti van granica NATO. Ojačali smo svoje učešće u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu povećanjem kontigenta i kontinuiranim finansijskim doprinosom održivosti avganistanskih snaga bezbjednosti. Donijeta je i odluka o našem učešću u misiji KFOR na Kosovu, u cilju dodatnog doprinosa regionalnom miru i stabilnosti.Vojnici Crne Gore će učestvovati u okviru snaga NATO u Letoniji pod vođstvom Kanade, i u Poljskoj pod komandom SAD. Takođe,  nastavićemo da doprinosimo komandnim strukturama NATO", podsjetio je Đukanović.

2R6A5220

Riječju,Crna Gora se kako kaže, pokazuje odgovornim partnerom i saveznikom u svim aspektima koje podrazumijeva novi status.

"Već izdvajamo za odbranu 1,7% BDP-a, s jasnim planom da i prije 2024. dostignemo 2%, kao i 20% ukupnog budžeta odbrane za modernizaciju do 2022, što je standard NATO. Naravno, to je izdvajanje za našu odbranu i Vojsku, a ne kako bi htjeli predstaviti kritičari i protivnici aktuelne državne politike – neodgovorno trošenje novca poreskih obveznika za NATO. Dakako, i NATO smatramo svojim, o čemu najbolje svjedoči član 5 Vašingtonskog ugovora", kazao je predsjednik države.

Đukanović je naveo i da je članstvo u Alijansi snažan podsticaj ka ostvarenju sledećeg spoljnopolitičkog cilja, članstva u EU, "s obzirom da smo u poodmaklom pregovaračkom procesu".

"Takođe, već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz veći priliv investicija ne samo iz država NATO, već i iz cijelog svijeta, dok je broj turista iz zemalja Alijanse povećan u prvoj godini za 25%. Stabilnost i ojačana bezbjednost snažno doprinosi ostvarenju najvažnijeg prioriteta naše državne politike - bržeg ekonomskog, institucionalnog i demokratskog razvoja. Crna Gora je nakon obnove nezavisnosti u kontinuitetu najdinamičnija ekonomija u našem regionu s realnim izgledima da takav trend sačuva i u narednom srednjoročnom periodu", kazao je Đukanović.

Takođe, dodaje da su kontinuirani i sistematični razvoj institucija, kao i unapređenje vladavine prava, pouzdan su temelj sigurnosti građana i demokratske emancipacije crnogorskog društva.

Iskoristio je priliku da posebno naglasi značaj crnogorskog članstva u NATO i za region u kojem živimo.

"Sa zakašnjenjem, iz poznatih razloga, Zapadni Balkan se ipak opredijelio za integraciju u evropski sistem vrijednosti. Vjerujem da pozitivni primjeri kao što je crnogorski doprinose istrajnosti državnih politika svih zemalja regiona na tom kursu. To može biti od presudnog značaja za očuvanje i unapređenje stabilnosti i otvaranje perspektive bržeg razvoja zapadnobalkanskog društva u cjelini. Takođe, nadam se da ćemo na našem kontinentu i šire obnoviti odgovornost prema euroatlantskom partnerstvu i tekovini koju je ono stvorilo poslije Drugog svjetskog rata. Posebno u pogledu kvaliteta života, prvenstveno Evropljana i Amerikanaca, ali i ne samo nas. Vrijednosti euroatlantizma i danas predstavljaju pokretač napretka ukupnog čovječanstva, a da bi to i ostale, biće potrebno više povjerenja i saradnje sa obje strane Atlantika. Crna Gora se s poštovanjem odnosi prema tom velikom zajedničkom svjetskom nasljeđu.

To je sasvim logično, imajući u vidu oreol Crne Gore kao kolijevke slobode. Vojska Crne Gore je jedna od temeljnih institucija naše savremene države. U modernoj crnogorskoj vojsci sjedinjena je naša slobodarska tradicija i naša euroatlantska stvarnost", ocijenio je Đukanović.

2R6A5245

On ističe da se u njenoj sadašnjoj ulozi jasno prepoznaju vizija i stremljenja moderne Crne Gore, "snažno utemeljena u našoj velikoj istoriji i herojskim podvizima mnogih generacija". Te ideje su kako dodaje bile i ostale zajedničke: sloboda, nezavisnost i odbrana mira i nacionalnog i državnog dostojanstva.

"I događaj iz 11. vijeka, čiji je datum uzet za Dan Vojske Crne Gore, bio je akt junačke odbrane nezavisnosti. Bitka između Dukljanske i Vizantijske vojske 1042. samo je jedna u nizu pobjedničkih kojima se branila nezavisnost i sticala sloboda. Kao i sve naše bitke, i ova je vođena protiv višestruko brojnijeg neprijatelja, protiv jednog velikog carstva. Borba za slobodu i nezavisnost postala je kroz istoriju ne samo najčešći cilj naših ratova, nego na neki način i obrazac života generacija naših predaka. Takve su bile i naše bitke u 18, 19, kao i u 20. vijeku kada smo sticali nezavisnost i stvarali državu. Pokretale su nas na to slobodarske i državotvorne ideje. Te ideje, stvarane ovdje na herojskom Cetinju, osnova su na kojoj je kasnije nastao snažan crnogorski antifašistički pokret, kao i temelj naše savremene države.Istorijska je činjenica da smo s ratnim protivnicima nakon sklapanja mira najčešće vrlo brzo uspostavljali odnose uzajamnog poštovanja i saradnje, jer smo ratovali hrabroi časno poštujući norme na kojima počiva vojničko viteštvo. Tako je bilo od Vizantijskog, do Osmanskog carstva. Zato su nas uvažavali i naši neprijatelji, najmoćnije imperije na svijetu", kazao je predsjednik Crne Gore.

Dodaje da je bez obzira na veličinu, Vojska Crne Gore bila uvijek i pouzdan saveznik u vojnim alijansama, u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom svjetskom ratu, u savezu sila Antante.

"Crna Gora je i u okviru antifašističkog pokreta u Drugom svijetskom ratu dala neprocjenjiv doprinos njegovoj pobjedi.

Ona je i simbolički i faktički bila luča antifašističkog i oslobodilačkog pokreta u porobljenoj Evropi", naveo je on.

Na sreću, kako je kazao ratne sukobe, kao i ratnu slavu ostavili smo istoriji i istoričarima.

Savremena Crna Gora je smatra Đukanović, važan faktor regionalne stabilnosti.

"Naša vojska danas ima svoje posebno mjesto i ulogu, i svoju prepoznatljivost u atlantskom vojnom savezu, rame uz rame s najvećim i najmoćnijim silama svijeta. Poštovani pripadnici Vojske Crne Gore,Vi ste odabrali jedan od najčasnijih poziva, koji je u Crnoj Gori uvijek bio na posebnoj cijeni. Nadležni državni organi, kao i vrhovna komanda, čine i činiće sve da Vojska uvijek bude državna institucija za poštovanje. Kao i vojničko zanimanje koje će biti dostupno samo najboljima, najspremnijima, i najodanijima svojoj državi Crnoj Gori. Država će učiniti sve za poboljšanje vašeg socijalnog statusa, i za modernizaciju vojske u skladu sa savremenim potrebama i trendovima.

Čestitam vam 7. oktobar – Dan Vojske Crne Gore, uz najbolje želje za mir i blagostanje, za profesionalne uspjehe i ličnu i porodičnu sreću", zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.