Zaev dobio ovlašćenje da pripremi prijevremene parlamentarne izbore
Zoran Zaev

Zaev dobio ovlašćenje da pripremi prijevremene parlamentarne izbore

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je kasno sinoć da će biti učinjeni svi mogući pokušaji da se sa opozicijom pronađe rješenje da se u parlamentu izglasaju ustavne promjene predviđene Dogovorom sa Grčkom.

"Ozbiljan je proces pred državom. Pokušaćemo sa poslanicima, sve što možemo da napravimo. Znate naše stavove", rekao je Zaev nakon sastanka Izvršnog odbora SDSM.

Izvršni odbor SDSM, kako je saopšteno, jednoglasno je zaključio da treba da se iskoriste sve demokratske mogućnosti da poslanici slijede glas građana izražen na referendumu 1. septembra i da obezbijede članstvo Makedonije u NATO i EU.

Najveći organ socijaldemokrata smatra da poslanici treba da slijede glas većine od preko 600.000 građana koji su izašli na referendum i podržali Dogovor sa Grčkom, kojim se predviđa promjena imena države u Sjeverna Makedonija, uz garanciju makedonskog identiteta, jezika i kulture.

"Ukoliko to nije moguće i VMRO DPMNE i dalje bude kočio budućnost građana i gurao zemlju u provaliju, onda ne postoji druga opcija osim prijevremenih parlamentarnih izbora", ističe se u saopštenju.

Izvršni odbor SDSM je ovlastio predsjednika stranke Zorana Zaeva i šefa poslaničke grupe u parlamentu Tomislava Tunteva da "preduzmu sve potrebne korake u pravcu pripreme prijevremenih parlamentarnih izbora".

Suparničkoj opozicionoj VMRO DPMNE je poručeno da niko ne treba da se nada amnestiji, aludirajući da su iz te stranke za podršku referendumu ranije tražili promjene Krivičnog zakona kako bi spasili prethodno rukovodstvo na čelu sa Nikolom Gruevskom od krivičnog gonjenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.