Foto: Kabinet Predsjednika CG

Tajani pripremio svečani ručak u čast predsjednika Đukanovića

"Za stabilnost Evrope potreban partner kao što je Crna Gora"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravio je u Strazburu na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, gdje se na redovnom zasijedanju obratio evropskim poslanicima. To je prvi put da jedan predsjednik države sa Zapadnog Balkana govori na plenarnom zasjedanju ove najviše evropske institucije.

Predsjednik EP Tajani dočekao je predsjednika Đukanovića uz svečano intoniranje crnogorske i himne Evropske unije u zgradi EP, nakon čega se upisao u knjigu počasnih gostiju.

Tokom odvojenog susreta predsjednik EP, iskazao je zadovoljstvo zbog prilike da se predsjednik Đukanović obrati Parlamentu, jer je , kako je kazao, on na čelu zemlje koja je prva u redu za članstvo u EU , čovjek s vizijom , koji odlično poznaje prilike na ZB i doprinosi stabilnosti Regiona, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Tajani je u tom kontekstu naglasio ulogu Crne Gore u procesu proširenja EU, regionalnom prosperitetu i stabilnosti.

„Nema stabilnosti Evrope, bez stabilnosti Balkana, zato su nam potrebni pouzdani partneri –zemlje, kao što je Crna Gora“, poručio je Tajani.

Predsjednik Đukanović je tokom susreta sa predsjednikom EP, kao i u plenarnom obraćanju izrazio zahvalnost  za poziv i priliku da se u ime Crne Gore obrati evropskim poslanicima i da ih upozna sa aktuelnim  kretanjima na ZB, i sa jednim pogledom iz regiona na EU.

svecanirucak3

Predsjednik EP Tajani, priredio je i svečani ručak u čast predsjednika Đukanovića na kojem su bili i potpredsjednici EP, predstavnici 8 političkih grupacija u EP, komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, predsjedavajući Delegacije Evropksog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom David Martin , kao i Juliana Bogner Štraus, austrijska savezna ministarka, u ime predsjedavajućeg Evropskim savjetom. On je i u zdravici najpozitivnije govorio o Crnoj Gori i o visokom gostu.

svecanirucak13

Predsjednik Đukanović je i u odgovoru na zdravicu ponovio da je Crna Gora pouzdan partner Evropskoj uniji, i zahvalio predsjedniku Tajaniju i EP na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori i regionu, što potvrđuje i njegova današnja posjeta.

svecanirucak18

Predsjednik Đukanović sastao se i sa evropskom komesarkom za transport  Violetom Bulc na njenu inicijativu, sa kojom je razmotrio pitanja značajna za unapređenje regionalne saobraćajne infratsrukture, graničnih prelaza i bezbjednosti saobraćaja.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.