Otvoren 46. Internaconalni simpozijum skulpture u Danilovgradu
Aleksandar Bogdanović

Otvoren 46. Internaconalni simpozijum skulpture u Danilovgradu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je u Daniovgradu 46. Internacionalni simpozijum skulpture.

"Duže od četiri decenije „Internacionalni simpozijum skulpture“ umjetnicima omogućava da svoj stvaralački proces ispitaju u ambijentu koji istovremeno jeste kreativna radionica i jedan osoben inspirativni prostor. Tokom tog perioda skulptori iz raznih krajeva svijeta unosili su svoj autorski pečat u mermeru, koji kao da je predodredio ovaj živopisni dio doline rijeke Zete za kreativni dijalog sa prirodom i kulturom, ostavljajući budućim generacijama njegove materijalne dokaze. I zaista, ova znakovita riznica kamenih skulptura, u kojoj možemo pratiti imaginativne i istraživačke puteve savremene skulptorske umjetnosti, jeste jedan od naših najimpresivnijih muzeja na otvorenom, čije bogatstvo nam pokazuje neiscrpne mogućnosti umjetničkog izraza u kamenu", istakao je ministar Bogdanović u svom obraćanju.

On je dodao da na simboličkom nivou svaka kreacija u kamenu na prostoru Crne Gore može se posmatrati i kao svojevrsna interpretacija karaktera njenog prirodnog ambijenta, u kom kamen svojim intenzivnim prisustvom oblikuje i simboličku istrajnost ovog prostora.

"Isto tako, svi dosadašnji radovi na Simpozijumu predstavljaju i kreacije kojima se autentično i lokalno uvezuju u univerzalne naracije umjetnosti, što ove godine možemo vidjeti i u prezentaciji prošlogodišnjih učesnika “Internacionalnog simpozijuma skulpture. Siguran sam da će nam i ovogodišnju učesnici ostaviti upečatljiva skulptorska djela koja će pokazati kako iz nečega što predstavlja lokalnu osobenost, kakav je ovaj naš mermer, nastaju forme iz kojih možemo čitati ona univerzalna značenja, prisutna u svakom vremenu i na svakom prostoru,” zaključio je ministar Bogdanović.

Direktorica Umjetničke kolonije Vesna Jovović je saopštila da u okviru ovogodišnjeg Internacionalnog simpozijuma svoja djela u Danilovgradu stvaraju umjetnici Marina Stoponja iz Hrvatske i Zoran Grinberg iz Francuske. 

Nakon svečanog otvaranja prikazan je kratki dokumentarni film, u kojem je predstavljen prošlogodišnji Simpozijum i njegovi učesnici.

Internacionalni simpozijum skulpture realizuje Umjentička kolonija Danilovgrad uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Danilovgrad.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.