Đukanoviću “Zlatna medalja” za zasluge u obnovi nezavisnosti Crne Gore

Primio delegaciju Svjetskog festivala poezije ”Eminescu - Njegoš”

Đukanoviću “Zlatna medalja” za zasluge u obnovi nezavisnosti Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju Svjetskog festivala poezije ”Eminescu - Njegoš” na čelu sa istaknutim rumunskim pjesnikom i kulturologom prof. dr Jonom Deakoneskuom, predsjednikom Internacionalne akademije ”Mihai Eminescu”.

Profesor Deakonesku je tom prilikom uručio predsjedniku Đukanoviću “Zlatnu medalju” za zasluge u obnovi nezavisnosti Crne Gore, unapređenje slobode stvaralaštva i podršku razvoju kulture i umjetnosti.

2R6A7167

Profesor Deakonesku, istakao je da mu je čast što se susreo sa Đukanovićem, političarem međunarodnog uticaja, koji predano radi na ponovnom stvaranju Države.

"Crna Gora iako geografski mala, velika je država po svojoj kulturi, duhovnosti i tradiciji", ocijenio je rumunski pjesnik i kulturolog.

2R6A7056

On ističe da je njegovanje i promocija kulturnog stvaralaštva posebno važna u vremenu globalizacije i krize identiteta.

U tom smislu ukazao je na značaj održavanja Svjetskog festivala u Podgorici koji je okupio pjesnike iz Azerbejdžana, Bjelorusije, Estonije, Irske, Italije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Mongolije, Novog Zelanda, Slovačke, Rumunije, Turske, Ukrajine i Crne Gore. Deakonesku je podsjetio i na temeljno prijateljstvo Rumunije i Crne Gore, visoko cijeneći postignuća naše države u ostvarivanju strateških ciljeva, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore.

2R6A7041

Đukanović zahvalio je na vrijednom priznanju i pozdravio inicijativu za održavanjem tako značajnog Festivala, koji je prilika za promociju naše kulture i specifičnih vrijednosti Crne Gore.

On je istakao da ovakvi događaji afirmišu pripadnost naše države savremenim evropskim tokovima što je i strateško opredjeljenje Crne Gore i daju snažan doprinos prevazilaženju višedecenijskog zaostajanja. Iskazao je punu podršku za sve kvalitetne inicijative u oblasti kulture, i dalji život ovog Festivala.

Susretu su prisustvovali i  akademik Sreten Perović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.