Počinje 13. Međunarodni festival gitare Nikšić, u subotu nastupa Amira Medunjanin

Počinje 13. Međunarodni festival gitare Nikšić, u subotu nastupa Amira Medunjanin

Trinaesti Međunarodni festival gitare Nikšić biće svečano otvoren večeras koncertom njemačke solistkinje Julije Trinčuk u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska, u sali Nikšićkog pozorišta sa početkom u 20 časova. Publika će imati priliku da čuje koncert “Aranjuez”, jedno od čuvenih djela španskog kompozitora Hoakina Rodriga.

- Veoma se radujem nastupu. Koncert "Aranjuez" je jedno od najljepših djela koje je napisano za gitaru i orkestar i sigurna sam da će naše izvođenje izmamiti mnoštvo emocija kod publike - istakla je Trinčuk, ističući da je veoma srećna što je ponovo u Crnoj Gori, za koju je vežu posebne emocije.

Publika će, kako najavlju sa Festivala, tokom šest festivalskih večeri, od 27. septembra do 2. oktobra, imati priliku da uživa u vrhunskim koncertima domaćih i svjetskih virtuoza na gitari.

- Već druge večeri festivala 28. septembra, u okviru programa „Open Podium“, u sali "Zahumlja” sa početkom u 20 časova očekuje nas koncert talentovanih regionalnih mladih nada, studenta gitare sa Cetinja, iz Sarajeva i iz Beograda - David Marton, Katarina Dadić, Vuk Dragićević - istakao je jedan od osnivača i umjetnički direktor festivala Danijel Cerović.

U okviru festivalskog programa, od njegovog osnivanja 2005. godine do danas, Međunarodni festival gitare Nikšić imao je prliku da ugosti neke od eminentnih imena svijeta klasične gitare, ali i regionalne umjetničke zvijezde.

DanijelCerovic

Cerović

- I ove godine nastavili smo sa ovim segmentom programa, i sa zadovoljstvom najavljujemo nastup regionalne zvijezde i izuzetne umjetnice Amire Medunjanin, u pratnji našeg kolege sjajnog gitariste Boška Jovića. Koncert je zakazan za subotu 29. septembar u 20 časova. Vjerujem da će to biti veče za pamćenje u sjajnom prostoru Nikšićkog pozorišta - kazao je Cerović.

Ljubitelji sevdalinki uživaće u jedinstvenim interpretacijama pjesama poput “Ah, što ćemo ljubav kriti”, “Snijeg pade na behar, na voće”, “Moj dilbere”, “Što te nema” i mnogim drugim.  Spajanjem tradicionalnog i modernog, Amira će iznova dokazati da je muzika unverzalan jezik, kojim se najlakše komunicira, koja povezuje i spaja, naizgled daleke krajeve cijeloga svijeta. Ulaznice za nastup ove umjetnice mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od 7 eura.

Festivalski nastupi nastavljaju se u ponedjeljak, 1. oktobra, kada će na sceni JU “Zahumlje sa početkom u 20 sati, nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.

- U pitanju su dva izuzetno talentovana mlada umjetnika, ujedno i pobjednici takmičenja gitare koje se održava u Beču, a sa kojim Međunarodni festival gitare Nikšić sarađuje već više od 10 godina. Završnica festivala biće posvećena Nikšiću i u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića - zaključio je Cerović.

Melodijama sa gitare i stihovima nikšićkog Jesenjina, koji će nadahnuti publiku u Nikšićkom pozorištu, biće spuštena zavjesa na 13. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.