Ovo su NOVI zahtjevi za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori
Ilustracija

Evo o čemu se radi

Ovo su NOVI zahtjevi za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori u dijelu bezbjednosno - tehničkih zahtjeva i uslova za vozila tj., definisanja minimalne granične vrijednosti u pogledu izduvne emisije i nivoa buke za nova i upotrebljivana motorna vozila.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, prilikom uvoza motornog vozila kategorije M (putnička vozila) i N (teretna vozila) od 15. oktobra 2018. godine, upotrebljavano motorno vozilo mora biti opremljeno motorom minimalnog standarda EURO 4, a novo motorno vozilo minimalnog standarda EURO 6.

Kako se dodaje, navedene izmjene Ministarstvo saobraćaja i pomorstva najavilo je u maju 2018. godine u okviru Konferencije „Savremeni drumski prevoz i poslovna logistika u funkciji razvoja Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji“ koja je održana u periodu 14.-15. maja 2018. godine u Budvi, kojom prilikom je naglašeno da unaprijeđeni standard podrazumijeva i bolje bezbjednosno-tehničkekarakteristike vozila koje samo vozilo čini sigurnijim na putevima, kao i činjenica da je Crna Gora u obavezi da prati i transponuje važeće propise iz ove oblasti homologacije kada su u pitanju ekološki standardi za vozila.

"Takođe, napominjemo da će u narednom periodu Ministratstvo saobraćaja i pomorstva uraditi Studiju starosne strukture vozila po kategorijam i tipovima, koja će dati osnovne indikatore i mjere za podmlađivanje voznog parka i ujedno povećanje stepena bezbjednosti saobraćaja", kažu iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.