Vuksanović: Maćehinski odnos prema srpskom narodu je sve uočljiviji
Momčilo Vuksanović

Aktuelna vlast zaustavlja njihovu perspektivu

Vuksanović: Maćehinski odnos prema srpskom narodu je sve uočljiviji

Maćehinski odnos Crne Gore prema srpskom narodu iz godine u godinu sve je uočljiviji, a traje već duže od petnaest godina, smatra predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović.

Sve ono što je srpski narod mogao ostvariti kao svoje legitimno pravo uoči referenduma o izdvajanju iz zajedničke države, pa i nakon njega, sada je nemoguće, smatra Vuksanović. Aktuelna vlast, u koaliciji sa manjinskim narodima, kako navodi, zaustavila je svaku perspektivu građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. 

"U svim sferama društvenog i političkog života pretpostavila je, naročito Bošnjake i Albance, srpskom narodu, diskriminišući tako sve srpske kadrove koji nijesu spremni da mijenjaju sopstveni identitet po već očiglednom projektu asmilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce", naveo je.

Uprava za kadrove, državne institucije i institucije lokalne uprave, gdje aktuelna koalicija ima vlast su, smatra on, posebna priča. Bez obzira na ogroman broj zaposlenih, koji dostiže više desetina hiljada ljudi, kako kaže, u njima nema mjesta za nekoga za koga se makar i sumnja da je srpske nacionalnosti.

"Takođe su i sve druge institucije u Crnoj Gori zatvorene za srpske organizacije i pojedince koji se bave očuvanjem nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta. Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u potpunosti je blokiran, a Zakon o manjinskim pravima i slobodama, usvojen u maju prošle godine, još nije implementiran i ne zna se do kada će ta konfuzija i neregularnost da traju", kazao je Vuksanović.

Smatra da je očigledan pokušaj vlasti da zaustavi srpske medije koje je Srpski nacionalni savjet mukotrpno stvarao skoro deset godina i sa njima se borio za istinu o istorijskoj postojanosti srpskog naroda na prostoru Crne Gore, i protiv promovisanja očiglednih falsifikata. 

"U Crnoj Gori Srbi u ovom trenutku nemaju svoju državu, jer su sve inicijative i potrebe srpskog naroda neprihvatljive i blokirane. Stoga pozivamo aktuelnu vlast da srpskom narodu obezbijedi adekvatan, odnosno ravnopravan tretman sa drugim nacionalnim zajednicama, jer se samo na taj način može vidjeti perspektiva Crne Gore", zaključio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.