Uložiti više energije u zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Uložiti više energije u zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Na okruglom stolu koji je održan u četvrtak, 20.09.2018. u prostorijama hotela Berane u Beranama, okupili su se predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, udruženja osoba s invaliditetom, partnerske organizacije, predstavnici privrednih društava i institucija koje već zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Moderator okruglog stola, Marko Đelović, iz Caritasa Barske nadbiskupije, prisutnima je predstavio ciljeve i zadatke projeka P.O.W.E.R te ukratko govorio o dosadašnjim rezultatima i planiranim aktivnostima. Rezultate istraživanja o obrazovnim potrebama osoba sa invaliditetom predstavili su Saša Jovanović i Slavko Vučićević.

Jedna od osnovnih preporuka iz istraživanja potvrđena je i na ovom okruglom stolu: potrebno je obogatiti obrazovnu ponudu za osobe sa invaliditetom, posebno kad je u pitanju stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, čime se bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

Milislav Korać, iz organizacije Naša inicijativa iz Podgorice predstavio je mjere podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Jedna od tema okruglog stola bila je i Socijalne inovacije- kako poslodavci mogu uticati na kreiranje inkluzivne sredine?o kojoj je govorila  Slavica Striković, predstavnica organizacije Ženska akcija iz Nikšića.

Učesnici okruglog stola su zaključili kako je potrebno uložiti više energije u zapošljavanje osoba sa invaliditetom, povezati tržište rada i obrazovni sistem te podići svijest u javnosti i kod poslodavaca o potrebi zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Projekat P.O.W.E.R. finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Evropska unija finansira 390.800 eura. Projekat sprovodi Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebamaVedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekat traje dvije godine i sprovodi se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.