Izložba tipografskih interevencija Adele Zejnilović u prostoru kuće ,,Pekić
Foto: NVO ART365

Prostor zaživio

Izložba tipografskih interevencija Adele Zejnilović u prostoru kuće ,,Pekić" (FOTO)

Izložbom tipografskih interevencija u prostoru kuće ,,Pekić" autorke Adele Zejnilović, prvi put je zaživio prostor obnovljene porodične kuće Borislava Pekića u Šavniku, čiju je rekonstrukciju podržalo Ministarstvo kulture 2016. godine.

Događaj je organizovan u okviru aktuelnog foruma ,,Pekićeva kuća - naša prilika" koji za cilj ima razmjenu ideja o tome na koji način Pekićeva kuća može biti u funkciji razvoja lokalne zajednice i kulture, a na kojem će stručnjaci iz različitih oblasti kulture Opštini Šavnik ponuditi preporuke ili prijedloge za programski razvoj Pekićeve kuće, saopšteno je iz NVO ART365.

1

Foto: NVO ART365

,,Radovi su pripremani samo za ovu priliku i namjenski su rađeni za ovaj prostor. Izložba se bazira se na tekstovima/citatima Borislava Pekića, a negdje I transponuje odnos dizajnera i teksta. S obzirom na to da se svaki dizajner u svojoj praksi susreće sa prelomom knjiga, ovo na neki način odražava moj odnos sa tekstom, njegovo pretakanje iz prostora/layouta knjige, ekrana kompjutera u realni prostor, gdje se gledaocu ili čitaocu tekst predstavlja u nekoj drugačijoj formi." kazala je umjetnica i profesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti Adela Zejnilović povodom otvaranja izložbe.

Ona dodaje da su obnovljen prostor kuće Pekić, koji nudi priliku za ukupni razvoj grada ali i crnogorske kulture, ali i sam Pekić i njegova djela poslužili kao motiv za izložbu koja pretenduje da bude stalna postavka u novoj instituciji kulture.

2

Foto: NVO ART365

,,Svaki prostor na ovaj ili onaj način može biti inspirativan za autora. Tako je bilo i sada. Sve je ne neki način izvršilo uticaj, i na sam proces rada i na postavku, pri tome mislim na Pekićeva djela, njegovu ličnost i samu Pekićevu kuću" kazala je autorka.

U okviru foruma ,,Pekićeva kuća -naša prilika", kako se navodi, danas će (19. septembra) dvadesetak učesnika tokom diskusija, kojima će moderirati Janko Ljumović i Edin Jašarović, iznijeti svoje ideje o tome kako oni vide Pekićevu kuću u budućnosti, rukovodeći se saznanjima i činjenicama sa kojima će ih upoznati predstavnici lokalnih institucija (kultura, turizam) i lokalne zajednice. Na kraju će kreirati zaključke od značaja za rad Pekićeve kuće.

Kako se navodi, forum ogranizuju Centar za kulturu Opštine Šavnik u saradnji sa NVO ART365 uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.