Razmatra se uvođenje kineskog jezika kao izbornog predmeta na Filološkom fakultetu
Nikolić i Jin

Rektor UCG i ambasador Republike Kine razgovarali o učvršćivanju saradnje

Razmatra se uvođenje kineskog jezika kao izbornog predmeta na Filološkom fakultetu

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Kine Liu Jinom i njegovim saradnicama.

Rektor Nikolić je ukazao na tradicionalno dobru saradnju Univerziteta sa kineskom ambasadom u realizaciji aktivnosti i pomoći u radu Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore.

„S obzirom na pojačanu saradnju Kine i Crne Gore u ekonomiji, industriji, kulturi i turizmu evidentna je sve veća potreba za razvojem saradnje Univerziteta Crne Gore sa drugim visokoobrazovnim institucijama u Kini, kao i definisanjem prioritenih oblasti u nauci i istraživanju i realizaciju konkretnih zajedničkih projekata“, ocijenio je rektor Nikolić na sastanku.

On je dodao da je evidentna i sve veća potreba za učenjem kineskog jezika i razmatranja mogućnosti uvođenja kineskog jezika kao izbornog predmeta na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

zajednika

Kako se navodi u saopštenju Rektorata, u proteklom periodu akademsko osoblje i studenti Univerziteta imali su više prilika da posjete partnersku instituciju Čangša Univerzitet nauke i tehnologije. Dalja razmjena studenata magistarskih i doktorskih studija, sticanja iskustva u kineskim naučnim institucijama i laboratorijama bi dala rezulate na polju zajedničkih naučnih istraživanja. 

„Pravo je vrijeme da se konkretizuju različiti oblici saradnje“, zaključio je Nikolić, dodajući da odlična prilika za to može biti, u okviru Pojas i putinicijative, i predstojeća međunarodna konferencija „Trendovi u razvoju turizma i hotelijerstva“. Konferenciju organizuju Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Pomorski fakultet 11.oktobra ove godine. 

Ambasador Jin je izrazio zahvalnost menadžmentu Univerziteta na podršci u saradnji sa kineskim partnerima i izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima rada Instituta Konfucije.

On  je istakao  da su njegovi prioriteti u ovom mandatu upravo u saglasnosti sa prijedlozima rektora Nikolića, te da će obezbijediti svu potrebnu podršku daljim aktivnostima. Takođe, dodao je, mehanizam 16+1 Pojas i put će omogućiti okvire za još bolju saradnju u oblasti visokog obrazovanja. 

Sastanku Rektora i Ambasadora prisustvovale su i direktorice Instituta Konfucije prof. dr Milena Đukanović i Sandra Luo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.