Poslije carskog reza obratite pažnju na OVE stvari!
Foto: Ilustracija

Neophodno vrijeme za oporavak

Poslije carskog reza obratite pažnju na OVE stvari!

Jedan od najljepših trenutaka u životu svake žene je onaj kada postanu majke. Zbog raznih komplikacija, pojedine ne mogu prirodno da se porode, pa je neophodan carski rez. Iako je danas medicina napredovala i ovo više nije toliko rizična operacija, neophodno je vrijeme za oporavak i zarastanje ožiljka.

Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez stomaka i materice. Oporavak obično traje šest nedjelja tokom kojih žena treba da pazi, odnosno da izbjegava neke radnje.

Tako nove mame ne treba da: 

Podižu bilo šta što je teže od bebe, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. 

Poslove po kući takođe bi trebalo da izbjegavaju što je duže moguće, kako bi ožiljak brže zarastao. 

Ne preporučuje se da voze auto 

Neki pokreti bi bili bolni i nekoliko mjeseci poslije porođaja. 

Ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti. 

Poslije carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom, jer je abdomen osjetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo se hranitii i kretati se da bi crijeva bila aktivnija. I ne brinite šavovi vam neće popucati. 

Izbjegavajte da spavate na stomaku 

Spavanjem na stomaku može da se produži vrijeme zarastanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. A ionako će vam najviše odgovarati da spavate na leđima, a nekim ženama na boku. 

Izbjegavajte seksualne odnose 

Seks u tih šest nedjelja može da bude bolan i neprijatan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste, prenosi hrvatski Dnevnik. 

Izbjegavajte korišćenje stepenica barem dvije nedjelje poslije carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smještena na spratu, premestite se privremeno u prizemlje. Kada počnete da koristite stepenice, hodajte lagano i pažljivo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.