Učenika dvostruko više nego klupa
OŠ "Dašo Pavičić"

I ovog septembra u OŠ "Dašo Pavičić" suočeni sa problemom smještaja

Učenika dvostruko više nego klupa

U četiri hercegnovske osnovne i nižu muzičku školu krenulo je u ponedjeljak oko 4.000 đaka. Međutim, i ovog septembra u OŠ "Dašo Pavičić" suočeni su sa problemom smještaja.

 U najbrojnijoj gradskoj školi je ukupno 1.346 učenika, njih 240 trebalo bi da nastavu pohađa u područnom odjeljenju u Igalu, a 18 u Sutorini. Učenika je dvostruko više nego što je planirani kapacitet matične škole na Toploj.

- Najveći problem nam je kako ih sve kvalitetno smjestiti - kaže direktor Branislav Krečković, i ističe da je veliki pritisak da djeca budu upisana u matičnu školu, čiji su kapaciteti odavno nedovoljni, pa zaposleni pronalaze skoro nemoguća rješenja da djecu smjeste i rasporede po smjenama.

Godinama star problem nedostatka prostora u zgradi na Toploj dodatno je otežan jer su postali tijesni i kapaciteti u područnom odjeljenju u Igalu, gdje je ove godine upisano 240 mališana. Škola u Igalu trebalo je da bude samo privremeno smještena u zgradi nekadašnjeg dječjeg odeljenja Instituta Igalo, ali do danas nije pronađeno drugo rješenje.

- Ta zgrada stara je skoro 70 godina, a nikada nije bilo ozbiljne sanacije. Lani je okrečena i sređena unutrašnjost, nabavljene su nove klupe, i to na inicijativu roditelja čija su djeca pohađala ili još pohađaju nastavu u Igalu - priča Krečković, pišu Novosti.

Prema njegovim riječima, nadležno ministarstvo obaviješteno je da u matičnoj školi više nema prostora, a znaju i kakva je situacija u objektu u Igalu. Obećano je da će njihovi predstavnici ovih dana obići školu u Igalu i ustanoviti da li ima uslova za boravak djece. Ukoliko bude procijenjeno da objekat nije adekvatan tražiće se alternativno rješenje da se djeca premjeste.

Rješenje može biti zgrada u Sutorini gdje je upisano svega 18 učenika, a postoje odlični uslovi za rad.

- Objekat je samo tri kilometra udaljen od centra Igala, ima osam učionica, kuhinjski i prostor za produženi boravak, a nije iskorišćen koliko bi trebalo. Nastojimo i da kroz privatno javno partnerstvo stavimo u funkciju balon-salu, koju bi koristili naši učenici za vrijeme nastave. Riječ je o investiciji od oko 50.000 eura - objasnio je Krečković.

Roditelji, međutim, ne smatraju ponuđeno rješenje najboljim. Najveći problem je, kako kažu, organizacija prevoza. Podsjećaju i na mnogo puta dato, ali neispunjeno obećanje o sve neophodnijoj gradnji škole u Igalu, pišu Novosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.