Otvoren novi Žeželjev most srušen tokom NATO bombardovanja, dokaz da zlo i nesreća mogu da budu prevaziđeni dobrim politikama
Foto:Anadolija

Dio puta Srbije ka Evropi

Otvoren novi Žeželjev most srušen tokom NATO bombardovanja, dokaz da zlo i nesreća mogu da budu prevaziđeni dobrim politikama

U Novom Sadu danas je u prisustvu visokih predstavnika Srbije i Evropske unije otvoren novi željezničko-drumski saobraćaj preko Dunava, poslednje obnovljen most srušen tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Ovaj most, izgrađen na mjestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta, nalazi se na trasi međunarodnog željezničkog koridora 10 koji povezuje Beograd, Novi Sad i Suboticu, ali i Budimpeštu, a osim željezničkog, preko njega će se odvijati kako drumski saobraćaj tako i pješački.

Izgradnja je koštala 54 miliona eura, od čega je EU participirala sa 25 miliona, a ostatak troškova snosila je država Srbija, odnosno Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad. 

Današnjem događaju prisustvovalo je više hiljada ljudi, predstavnici diplomatskog kora, republički, pokrajinski i gradski funkcioneri, dok su na ceremoniji otvaranja govorili evropski komesar za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johanes Han i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izvještava Anadolija.

„Ne mogu da zamislim bolji simbol od mosta da opiše proces evrointegracija. Integracija znači izgradnju mostova između građana, između prošlosti i budućnosti. Ovaj prelijepi most povezuje vaš grad na dvije obale rijeke, ali isto tako i vašu zemlju sa susjedima sa Evropskom unijom, sa evropskom porodicom“, rekao je evropski komesar Johanes Han.

2018090123216415136842257Web

Johanes Han, foto:AA

On je naglasio da je novi Žeželjev most dio puta Srbije ka Evropi. 

„On je simbol evropske budućnosti Srbije. Danas stojimo rame uz rame, kao partneri na zajedničkom projektu. Srbija napreduje na putu koji je izabrala, putu ka članstvu u Evropsku uniju uz našu punu podršku. Mi gradimo mostove sa vama, ne samo za vas“, istakao je Han. 

Dodao je da će novi most doprinijeti kvalitetnijem životu građana Novog Sada, saobraćaj će biti brži i lakši, što će istovremeno smanjiti vrijeme putovanja, kao i zagađenje. A na evropskom planu, most predstavlja ključnu vezu transevropske željezničke mreže. 

2018090123216415136842258Web

Foto:Anadolija

Han je iznio podatak da je Srbija od 2007. godine dobila ukupno 2,2 milijarde eira bespovratne pomoći EU, te da je plan do 2020. godine da ti grantovi porastu na tri milijarde eura, sa ciljem da se poboljša kvalitet života u Srbiji na mnogim poljima, od infrastrukture, preko obrazovanja, zaštite potrošača, poljoprivrede, infrastrukture, zaštite dječjih prava... 

U istom periodu evropske institucije dale su Srbiji, kako je rekao, povoljne zajmove u iznosu od 10 milijardi eura. 

„Evropska unija je ubjedljivo najveći donator Srbije i ja sam veoma ponosan na to. I upravo zato to radimo zato što želimo da nam vi budete bliži i pridružite se našoj porodici naroda što prije“, naglasio je Johanes Han. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o izgradnji novog mosta koji je partnerski finansiran sa EU, citirao je pisca Ivu Andrića „da su mostovi tamo gdje se uvijek ukrštaju najvažnije ljudske potrebe i da u njima nema ničeg tajnog i zlog“, te da nam ništa danas nije toliko potrebno kao mostovi. 

„Onih mostova preko svih naših razlika, a u Srbiji ih je puno, i onih ka našoj budućnosti, ka našim težnjama, ciljevima, ka miru i ka normalnoj i uspješnoj zemlji vrijednih i mostovima spojenih ljudi“, naglasio je predsjednik Srbije. 

Podsjećajući se perioda bombardovanja i rušenja mostova i drugih objekata, kao i vrijednosti kojima se grade mostovi, istakao je da mu je posebno drago što su u poslu gradnje novog mosta učestvoravli i Novi Sad i Vojvodina i Srbija i Evropska unija koja je izdvojila najviše novca. 

On je rekao da je EU puno pomogla kako u obnovi mosta, tako je i značajno pomagala tokom velikih poplava 2014. godine i zahvalio je evropskim zvaničnicima i državama EU na tome ističući značaj investicija i otvaranja novih radnih mjesta koja daju nadu u budućnost. 

Kazao je i da je pruga na novom mostu projektovana za brzine voza do 160 kilometara na sat, „tačno onoliko koliko treba da požurimo da bismo stigli na odredište“. 

Zahvalio se i predstavnicima Kine i Rusije sa kojima se gradi brza cesta od Beograda ka Subotici, rekavši da se i u ovom poslu ogleda politika Srbije danas – ide se ka Evropskoj uniji, ali se ne odriče svojih prijatelja i poštuje ih. 

2018090123216415136842259Web

Foto:AA

„Tamo ka Evropi sa kojom smo i ovim mostom gradeći ga zajedno, premostili smo jednu veliku istorijsku razliku i nepravdu koja nas je dijelila. Zato uz zahvalnost svima koji su učestvovali u finansiranju i izgradnji mosta ostaje težnja i želja da nastavimo sa mostovima. Samo tako ćemo sebi i drugima biti bliži, jasniji i znaćemo gdje tačno idemo i putujemo“, naglasio je Vučić. 

Napomenuo je da se iz priče o Žeželjevom mostu može mnogo naučiti i izvući mnoge pouke. 

„Ovaj prelijepi most je dokaz kako i najčvršći beton i čelik može da bude srušen kada se udruže loše politike. Obje, i njihova i naša. Takođe, ovaj most je dokaz da zlo i nesreća mogu da budu prevaziđeni vrijednim radom, ozbiljnošću i odgovornošću i dobrim politikama. I našom i njihovom“, zaključio je Vučić. 

Žeželjev most, izgrađen od prenapregnutog betona, sa dva velika luka, djelo projektanta Branka Žeželja. Izgrađen je 1961. godine, a srušen je aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Prije toga, gađan je 12 puta. On je treći i poslednji most preko Dunava u Novom Sadu koji je srušen aprila 1999. godine, nakon čega je obustavljen kompletan drumski saobraćaj sa sremskom stranom grada.

2018090123216423136842477Web

Foto:Anadolija

Do izgradnje novog Žeželjevog mosta, željeznički saobraćaj se od sredine 2000. godine odvijao preko privremenog mosta izgrađenog nekoliko stotina metara uzvodno od sadašnjem mosta. On će biti demontiran, a rok za njegovo uklanjanje je tri mjeseca. Projektant novog mosta je Aleksandar Bojović, a izgradio ga je špansko-italijanski konzorcijum „Azvi-Taddei“. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.