Kosovo sprema demarkaciju sa Srbijom
Ilustracija

Kosovo sprema demarkaciju sa Srbijom

Članovi Komisije kosovske vlade za demarkaciju granice počeli su pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom, saopštio je predsjednik tog tijela Špejtim Bulići.

On je dodao da "ne vidi prepreku za obilježavanje granične linije", prenosi RTS pozivajući se na prištinske medije.

"Pripreme u komisiji, prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije, počele su na zahtjev kosovskog premijera Ramuša Haradinaja“, rekao je Bulići.

U toj situaciji, kako je kazao, postoje određene promjene graničnih linija koje su se desile u određenim periodima.

„Ali sve ove promjene, koje su se dešavale na graničnoj liniji, pokrivene su dokumentacijom i političkim odlukama iz određenih vremenskih perioda", saopštio je Bulići.

Kako se navodi, može se očekivati da na sljedećem sastanku kosovskog predsjednika Hašima Tačija i predsjednika Srbije Alekandra Vučića u Briselu, bude razmotreno i pitanje granične korekcije.

Prištinski analitičari ukazuju da nijedna institucija nema pravo da odlučuje o teritoriji, savezima, miru, spoljnjem dugu, izuzev kosovske skupštine.

"Samo skupština može da odlučuje o pitanjima koja se odnose na teritoriju i niko drugi ", smatraju analitičari.

Dačić: Kakva demarkacija? Dobro znate...

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je povodom navoda da se u Prištini razmatra demarkacija granice sa Srbijom, rekao da se to ne može raditi jednostrano.

Kako kaže, za to je potreban dogovor.

"Nema dileme da želimo postizanje kompromisnog rješenja. Dijalog će se nastaviti u septembru", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

"Kakva demarkacija, dobro znate da postoji administrativna linija koju skoro 20 godina kontroliše Kfor", rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je više puta ukazivao da nema dileme da Srbija želi postizanje kompromisa, te da druga strana treba da se izjasni da li i ona to hoće.

“Dijalog će biti nastavljen u septembru, kako je rekao predsjednik Aleksandar Vučić. Ne znam da li će biti još nekih sastanaka van tog dijaloga na raznim međunarodnim forumima. Trenutno nemamo neki predlog oko kojeg je postignut dogovor. O tome se tek razgovara. Ponekad se stvara utisak kao da je sve dogovoreno i riješeno“, naglasio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.