Koje svakodnevne navike utiču na neredovnu menstruaciju?
Foto: Ilustracija

Glavni uzroci

Koje svakodnevne navike utiču na neredovnu menstruaciju?

Menstrualni ciklus kod svake je žene drugačiji. Međutim, jeste li znale da neke svakodnevne navike značajno utiču na vaše tijelo i mogu da izazovu velike promjene koje se očituju i na vaš ciklus?

Stres 

Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. 

Naime, veliki stres utiče na hipotalamus na mozgu koji reguliše hormone u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba. 

Putovanja 

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na tijelo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog "jet laga" – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone, prenosi Zadovoljna. 

Premalo sna 

Kako bi tijelo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u vidu sna. S druge strane, premalo sna može da uzrokuje brojne negativne promjene u organizmu, poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu. 

Dokazano je kako je ljudskom tijelu potrebno sedam do devet sati sna i zato je potrebno da promijenite dnevne rutine i pokušate tijelu da pružite dovoljno vremena da se odmori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.