Austrija zabranila ilegalno klanje životinja
Foto: Ilustracija

Pred Kurban bajram

Austrija zabranila ilegalno klanje životinja

Austrija je uredbom koja sjutra stupa na snagu, zabranila klanje životinja, kao što se čini zbog vjerskih rituala.

Gotovo nedjelju dana pred Kurban bajram Ministarstvo za socijalna pitanja uredbom je zabranilo "ilegalno klanje".

Ubuduće klanje životinja biće moguće samo u postrojenjima koja budu za to određena, i uz odobrenje vlasti, a uz prisustvo veternirana, koji nakon reza mora odmah da uspava životinju, prenosi Tanjug.

Uredbom, kako objašnjava Slobodarska partija Austrije (FPO), žele da zatvore "rupe u zakonu".

Upravo korišćenjem "rupe u zakonu", bilo je dozvoljeno, tačnije izuzetno od zakona o životinjama i ispitivanju mesa, jednoj porodici klanje životinja, istina uz određene uslove.

FPO, međutim, procjenjuje da je ovaj izuzetak korišćen pa i zlupotrebljavan, jer riječ je približno 25.000 ovaca, koje su zaklane pod nehumanim i nehigijenskim uslovima na mjestima koja za to nijesu predviđena niti tome namijenjena.

Uredbu su, inače, oštro kritikovali predstavnici islamske zajednice, koji smatraju da je aktuelni zakon bio dovoljan, a da je svako zaoštravanje samo dalja "populistička mera FPO" čiji je cilj da se skrene pažnja sa drugih tema, kako je to poručio Taraf Bagajati, predsjednik Inicijative muslimanskih Austrijanaca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.