Promovisana zbirka pjesama don Branka Sbutege

Promovisana zbirka pjesama don Branka Sbutege

Promocija zbirke pjesama don Branka Sbutege "Križni put i druge pjesme" održana je sinoć u Bogorodičinom hramu na Prčanju.

"Publici su se obratili dr Antun Sbutega, istoričar, diplomata, admiral bokeljske mornarice, kao i Ratimir Martinović, pijanista i direktor međunarodnog festivala KotorArt. Stihove su čitali glumci Milena Gardašević i Igor Đorđević a u muzičkom dijelu je nastupila mlada, talentovana gitaristkinja Nađa Janković sa dvije numere", saopšteno je iz KotorArta.

Navodi se da je pjesme je sakupio i priredio don Brankov brat, Antun Sbutega, i radi se o do sada neobjavljenim pjesmama u izdavaštvu KotorArt Don Brankovih dana muzike.

"Branko je ostavio sve svoje pjesme u rukopisu, a poslije njegove smrti ja sam ih sakupio i priredio prvu zbirku od 60 pjesama koju je pod nazivom „Sebedarje“ 2007. godine objavio KotorArt. Tada sam izabrao pjesme koje su bile najrazumljivije, jer su one pisane na raznim papirima i papirićima, Brankovim teško razumljivim rukopisom, često križane pa dopisivane, neke od njih imaju više verzija tako da ih je bilo vrlo teško razumjeti i rekonstruisati. Najveći broj pjesama, onih koje je bilo teže pročitati, sam ostavio tada za neko drugo izdanje. Prošlo je 11 godina od izdavanja „Serbedarja“ i evo sam uspio da priredim za štampu još 95 pjesama. Zbirku sam nazvao „Križni put i druge pjesme“, po pjesmi za koju je napisao sonetni vijenac", kazao je Antun Sbutega.

Sliku „Kristov silazak u Had“, koja je reprodukovana na naslovnoj strani zbirke pjesama naslikao je do Branko 1980. godine u Rimu.

Pijanista i direktor KotorArta Ratimir Martinović, kazao je da knjiga "Križni put i druge pjesme" predstavlja treće u nizu izdanje KotorArta, nakon prve knjige pjesama don Branka Sbutege "Sebedarje" i dr Antuna Sbutege "Blažena Ozana". On je kazao da izdavaštvo nije primarni zadatak, niti misija festivala KotorArt-a, ali jeste čuvenje našeg kulturnog nasleđa u što svakako spadaju don Brankove pjesme.

"Raznovrsni program tokom „Don Brankovih dana muzike“ je slika u malom onoga što Kotor predstavlja i što Kotor treba da bude. Kotor je bio i biće, mjesto tolerancije, uvažavanja različitosti, a to bi vam sigurno rekao i don Branko" poručio je između ostalog Martinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.