U Kliničkom centru od početka godine ostavljene tri bebe
Ilustracija

Posljednjih godina prosječna brojka

U Kliničkom centru od početka godine ostavljene tri bebe

Tokom prvih sedam mjeseci 2018. godine, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Crne Gore ostavljene su tri bebe, saopšteno je iz KCCG-a i dodaju da je to posljednjih godina postala prosječna brojka.

“U toku godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u prosjeku ima tri do četiri slučaja zbrinjavanja napuštenih beba, što inače predstavlja prosječnu brojku posljednjih nekoliko godina. Konkretno, u 2017. godini je zabilježeno šest slučajeva, dok su do sada u 2018. godini zabilježena tri slučaja ostavljenih beba”, ističu iz Kliničkog centra za Vikend novine.

Kako navode, glavni razlozi zbog kojih se roditelji odlučuju na takav korak se ne mogu izdvojiti, ali radi se uglavnom o problemima lične prirode.

“Što se tiče razloga zbog kojih se majke ili oba roditelja odlučuju na ovaj korak su lične prirode, individualni i uslovljeni različitim životnim situacijama, te se ne mogu izdvojiti glavni razlozi”, navode iz KCCG.

Ipak, naglašavaju, socijalni i medicinski radnici Kliničkog centra ne prepuštaju sve slučaju, te se trude da najprije roditelje odgovore od odluke da napuste svoje dijete i daju im psihološku podršku.

“U situaciji kada majka izrazi želju da napusti bebu, postoje tri opcije, prva i najoptimalnija za bebu je rad sa majkom i ocem na tome da promijene odluku. Pruža im se psihosocijalna podrška, dobijaju savjete od medicinskog osoblja, kao i rad sa porodicom. Ukoliko i dalje ne žele da promijene odluku, uključuje se nadležni Centar za socijalni rad koji preduzima dalje korake”, ističu u Kliničkog centra.

Prema zakonu, objašnjavaju, beba boravi u bolnici do 30 dana, nakon čega se dijete smješta u hraniteljsku porodicu, koja je posebno edukovana za brigu o novorođenčetu.

“Treća opcija je smještanje bebe u Dom za nezbrinutu djecu, koja je ujedno i posljednja mogućnost. Važno je navesti da se roditeljima ostavlja mogućnost da promijene odluku, u saradnji sa Centrom za socijalni rad”, napominju iz Kliničkog centra Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.