Osude zbog učešća CG oficira na proslavi „Oluje

Osude zbog učešća CG oficira na proslavi „Oluje": Ne priliči nam da slavimo zločin nad civilima

Ko god podržava i promoviše Oluju, Srebrenicu, Štrpce, Bukovicu ili Murino zaslužuje prezir i osudu, i u Demokratama nikada neće imati partnera, saopšteno je iz te partije povodom učešća vojnog atašea Crne Gore u Hrvatskoj Ivana Mašulovića na obilježavanju 23. godišnjice vojne operacije “Oluja”.

"Veličanje zločina, ubijanja, proganjanja, u ime zvanične multietničke i multikonfesionalne Crne Gore je nedopustiv čin koji zaslužuje osudu. Zločin ne zna za vjeru ili naciju, žrtva ne zna za vjeru ili naciju. Neko je zločinac zato što je zločinac, neko je žrtva zato što je žrtva, a ne zato što se zove Marko, Safet ili Toni. Ko god podržava i promoviše Oluju, Srebrenicu, Štrpce, Bukovicu ili Murino zaslužuje prezir i osudu, i u Demokratama nikada neće imati partnera. Mi svim svojim bićem želimo da se nikada više ne ponove pomenuta tragična i mračna poglavlja iz naše zajedničke istorije", poručuju iz partije Alekse Bečića.

Kako navode u saopštenju, mir, stabilnost i ekonomski prosperitet su vrijednosti koje spajaju ljude svih vjera i nacija koji žele dobro svojoj djeci i budućnosti naših država a oni koji promovišu mržnju, veličaju zločince sa koje god strane oni dolazili, zaslužuju prezir i osudu. 

Povodom ovog događaja, poslanički klub Demokratskog fronta tražiće zakazivanje hitne sjednice Skupštine Crne Gore. 

"Sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano je na stotine hiljada Srba, a ubijeno više od dvije hiljade, većinom civila. Time je dovršen projekat monstruozne NDH da Srba gotovo više i nema na tim područjima. Te činjenice očigledno nisu bile od velikog značaja za vlast u Podgorici, koja je slanjem svoga predstavnika u Knin nanijela tešku sramotu građanima, obrukala Crnu Goru i pokazala da je njen antisrpski karakter dosego razmjere o kojima je skoro govorio i patrijarh Irinej. Podsjećamo da su isti ti koji su organizovali i sproveli „Oluju“, izvršili najteže zločine i nad građanima Crne Gore, ali ni to ne interesuje aktuelnu vlast koja te ljude bukvalno želi izbrisati iz pamćenja ovog naroda" poručili su iz DF-a. 

Pokrenuta je i online peticija "Osuda zvaničnom prisustvu oficira Vojske Crne Gore na proslavi Oluje" od strane građanskih aktivista , Borisa Raonića iz Građanske alijanse i Bojane Jokić i LGBT Foruma Progres.

Inicijatori peticije smatraju neprimjerenim  prisustvo oficira Vojske Crne Gore, na proslavi Oluje. 

"4. avgust u Hrvatskoj se slavi kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti" dok u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust je dan žalosti.Smatramo da je Crna Gora, kao država koja je otvorila svoje granice, pružila utočište žrtvama Oluje poslala poruku mira i tolerancije i ne priliči nam da slavimo zločin nad civilima. Smatramo stoga nedopustivim prisustvo predstavnika zvanične Crne Gore na proslavi ovog događaja, jer ne želimo da se rugamo bilo čijim žrtvama. Zato tražimo odgovornost za onog ko je u naše ime odlučio da zločin treba slaviti", kaže se u tekstu peticije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.