Demokrate: Neophodno podržati prijedloge svih političkih subjekata koji su u interesu građana Pive
Demokratska Crna Gora

Druga redovna sjednica Skupštine Opštine Plužine

Demokrate: Neophodno podržati prijedloge svih političkih subjekata koji su u interesu građana Pive

Juče je održana Druga redovna sjednica Skupštine opštine Plužine, koju je obilježilo grubo kršenje zakona, Statuta i Poslovnika Skupštine od strane predsjednika Skupštine i vladajuće većine, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Na samom početku sjednice flagrantno je prekršen  Statut, Poslovnik o radu Skupštine i Odlika o obrazovanju radnih tijela, na šta je ukazala naša odbornica u Skupštini opštine Mirjana Adžić, pozivajući se na činjenicu da se Statutom u članu 33 stav 2, Poslovnikom u članu 19 stav 3 i Odlici o obrazovanju radnih tijela u članu 3 stav 2, jasno propisuje da "sastav stalnih radnih tijela odgovara stranačkoj zastupljenosti odbornika u Skupštini'', saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Kako navode, uprkos tome, vladajuća većina uz podršku odborničkog kluba DPS-a, "je kršeći pomenute odredbe, izglasala članove odbora, gdje ni u jednom od 4 odbora nijesu dozvolili zastupljenost predstavnika Demokrata".

"Zbog toga je Klub odbornika Demokratske Crne Gore najavio zaštitu pripadajućih prava pred nadležnim sudom, s obzirom da im po procentu stranačke zastupljenosti pripadaju 2 mjesta u predloženim odborima", kažu Demokrate.

Odbornik, direktor Parka prirode "Piva" i predsjednik lokalnog SNP-a, Slobodan Delić je, kako je navedeno, prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer nije podnio ostavku na jednu od funkcija shodno pravilima koje jasno propisuje ovaj Zakon.

"Sam Delić, iako pravnik po struci, je izjavio da svjesno krši zakon te da će za to platiti samo novčanu kaznu.

Zanimljivo je bilo i kada se raspravljalo o tačkama dnevnog reda na kojima su razmatrane Odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte i Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta gdje je naš Klub odbornika podnio 1 amandman na Odluku za bespravno podignute objekte i 5 amandmana na Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta", navodi se u saopštenju.

Ovim amandmanima su, kako su istakle Demokrate, predvidjeli značajna umanjanja naknade od 20 do 30% u zavisnosti od načina plaćanja i neto površine objekta, dok je vladajući SNP predloženom odlukom tražio da se vlasnici bespavnih objekata sankcionišu od 5 do 20% u zavisnosti od načina plaćanja naknade.

Odbornik Gogić je dao primjedbe i predloge umanjenja iznosa u odnosu na visinu predloženih iznosa 50€ za prvu, 40€ za drugu 30€ za treću zonu.

Zbog obimnog dnevnog reda, kako se navodi, obrađene su 21 od 30 tačaka dnevnog reda dok je preostalih 9, odlukom predsjednika Skupštine Petra Mitrića, odloženo za narednu sjednicu.

Demokrate Plužina smatraju da Pivljani pored podrške poljoprivrednim gazdinstvima, pomoći novorođenčadima i osnovnom obrazovanju, za koje su jednoglasno donijete odluke, zaslužuju i druge benefite i povlastice koje se odnose i na cijene taksi za opremanje gradskog građevinskog zemljišta adekvatno svojoj kupovnoj moći.

"Stimulativne mjere u vidu značajnog umanjenja cijena za pravna lica koja žele da investiraju u ovu opštinu, a koji će otvoriti nova radna mjesta za lokalno stanovništvo takođe nijesu naišla na razumijevanje vladajuće većine, dok su ostali odbornički klubovi jednoglasno podržali ovakve amandmane.

Demokrate drže svoje obećanje da će konstruktivno u skladu sa zakonom, amandmanima, inicijativama, predlozima i zahtjevima dati doprinos boljem životu svih građana Pive, te da će kao i na ovoj, i na svim drugim sjednicama SO podržati svaki predlog koji je u interesu svih građana Pive bez obzira koji politički subjekt ih predloži. Očekujemo, posebno od odbornika vladajuće partije, da će i oni podržati sve predloge drugih političkih subjekata koji su u skladu sa zakonom, a u interesu svih građana Pive, ukoliko to smiju od lokalnih moćnika", zaključili su.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.