Detalji pomorske nesreće: Dvije osobe stradale, 12 od kojih je sedmoro djece spašeno
Foto: Boka News

Sudar jahte i jedrilice

Detalji pomorske nesreće: Dvije osobe stradale, 12 od kojih je sedmoro djece spašeno

Skiper Martin Piotr Makowski (39) i Emilija Agneska Pjaskowska (46) stradali su u pomorskoj nesreći koja se juče oko 12 sati dogodila na moru, oko osam milja jugoistočno od uvale Oblatno u zalivu Trašte.

Iz za sada neutvrđenih razloga, došlo je do sudara jahte „Fliper“ pod britanskom zastavom i poljske jedrilice „Karukera“. Dvije osobe su poginule, a 12, od kojih je sedmoro djece, uspjelo je da se spasu - potvrdio je Pobjedi direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

 - Jedrilica i jahta su sada, zajedno sa inspektorima sigurnosti i bezbjednosti Kotor, Uprave pomorske sigurnosti i plovnom jedinicom regionalnog centra Granične policije jug dovedene do luke Zelenika. U akciji spašavanja i pružanja pomoći učestvovao je helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i privatna firma Banićevića iz Zelenike – kazao je Kočan.

Kako je došlo do nesreće utvrdiće zvanični istražni organi, a po riječima Kočana, na mjesto događaja će doći nacionalni istražitelj, zajedno sa predstavnicima tužilaštva.

U akciji spašavanja, na poziv Uprave pomorske sigurnosti, učestvovao je i Neđeljko Banićević, koji je zatekao tri objekta.

- Zatekao sam motornu jahtu i dvije jedrilice, jednu koja je stradala u nesreći i drugu koja je pomagala unesrećenima.Dvije osobe su bile u moru, muškarac i žena. Oni su odmah podlegli povredama, nije im se mogla ukazati pomoć. Skiper je vozio jedrilicu i on je nažalost stradao, a i žena koja je sjedila pored njega, jer je jedrilica udarena u lijevi bok i prosto ih je udar izbacio u more.

 Na brodu se zadesila familija, muž, žena sa petoro djece, koji su bili na jedrilici najvjerovatnije u čarteru, a na jahti je bio vlasnik sa porodicom i skiperom koji je vozio iz Bara. Nisu se izgleda vidjeli na vrijeme. Pomorsko pravilo je da se sve što je na jedra izbjegava, izgleda da nije bila dobra procjena - kazao je Banićević.

Stradali i povrijeđene osobe sa jedrilice prevezeni su do Zelenike gdje su ih pregledale ekipe Hitne pomoći, a u istu marinu dotegljena je i jedrilica, dok je jahta „Fliper“ stigla u Zeleniku na sopstveni pogon. U akciji su učestvovali i inspektori za bezbjednost plovidbe kotorske Lučke kapetanije, ekipa Marine Zelenika, helikopter MUP-a, pripadnici tivatske Službe zaštite i spasavanja i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića. Detaljna istraga će utvrditi uzrok nesreće.

Fliper“ prije 20 dana prijavljen zbog prekoračenja brzine

Jahta ,,Fliper“ koja plovi pod pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva prije 20 dana je detektovana sistemom za kontrolu i nadzor pomorskog saobraćaja i prijavljena inspekciji Lučke kapetanije Kotor zbog prekoračenja brzine kretanja u Bokokotroskom zalivu – kazao je za Pobjedu Žarko Lukšić, načelnik za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja iz Uprave za pomorsku sigurnost.

 Kako je rekao, dozvoljena brzina kretanja plovnih objekata: skuteri, male barke, kruzeri u Bokokotorskom zalivu (tjesnaci Verige i Kumbor) je šest čvorova ili jedna nautička milja.

 - Sigurnosna brzina na otvorenom moru nije precizno određena, već skiper procjenjuje kojom bzinom može da vozi. Ta brzina može da dostiže i do 30 čvorova, ukoliko nikog nema ispred njega – ističe Lukšić.

On naglašava da se skiperi ne pridržavaju toga, pa dolazi do nesreća. Inače, skiperi, prema pravilima, moraju imati sertifikat koji stiču nakon obuke.

- Skiper mora da kod lučkih kapetanija u Baru ili Kotoru položi brevet odnosno da ima sertifikat. Mora da ima i sertifikat za korišćenje radio veze. Osnovni predmet im je izbjegavanje sudara na moru. Oni su, zapravo, kao mali kapetani kada prođu tu obuku - naglašava Lukšić i dodaje da bi najbolje rješenje za one koji se ne ponašaju u skladu sa propisima bilo trajno oduzimanje licence.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.