Povećava se broj stradalih: Vatrena stihija u Grčkog odnijela 83 života
Foto: AA

Povećava se broj stradalih: Vatrena stihija u Grčkog odnijela 83 života

U najsmrtonosnijem požaru u skorijoj istoriji Grčke poginule su najmanje 83 osobe.

Iz Ministarstva zdravlja potvrđeno je da je danas preminuo 73-godišnjak koji je povrijeđen u požaru na području Matija, javlja Anadolija.

Lokalni mediji javljaju da postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan. Oko 60 povrijeđenih osoba sa područja Rafine i Matija hospitalizovano je u Atiki. Među njima je 11 u teškom zdravstvenom stanju. 

Više od 100 osoba je nestalo, a među njima su i turisti. Uništeno je zemljište, a šteta je pričinjena na najmanje hiljadu kuća. Stotine vozila je potpuno uništeno.

Načelnik Pendellije Dimitris Stergiju izjavio je da je požar odnio 83 života, a povrijeđeno je više od 150 osoba. Prema njegovim riječima, požar je izbio usljed lomljenja dalekovoda na planini Dau, koju je i posjetio.

"Tamo sam vidio uništena električna kabla. Vjerujem da je požar krenuo sa tog područja", izjavio je Stergiju navodeći da se požar velikom brzinom proširio na šire područje. 

Kako je kazao, vjetar je promijenio pravac širenja požara kojeg nije bilo moguće staviti pod kontrolu. 

Požar koji je izbio u šumskom području u Rafini, sjeveroistočno od grada, potpomognut visokim temperaturama zraka i jakim vjetrovima, brzo se proširio i na okolna područja. Mnogi preminuli stradali su zarobljeni u kućama ili vozilima. Dio njih se utopio u moru u koje su skočili bježeći od vatrene stihije. Iz mora je do sada izvučeno najmanje šest tijela. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.